Артистичните изкушения на немската култура стартират във Варна

Мисия Варна

04-04-2011, 13:39

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Седмица на Германия в България започва от утре с фотографска изложба на Марлийн Андреев „Еделвайс” в Арт Салона на Радио Варна, откриването е в 18 ч.

За нея кураторката на изложбата Дора Дончева посочи, че Марлийн използва наратива на дадаисткия изказ, аранжиран със съвременния коментар за природата като изчезващ обект и субект на сетивността. В черно-бялата фотография на Марлийн Андреев се открояват изображения на човешкото, попаднали в природен баланс с природата, лицата на художествените персонажи наподобяват пеперуди, растения, късове символи от отминала природна хармония. Специфичният почерк на заснимане се показва за първи път в настоящата изложба. Изложбата е организирана от Фондация „Рая Георгиева”, Младежка група „Аморфа” и Радио Варна, а цялостната проява е реализирана с подкрепата на Почетното консулство на ФР Германия във Варна.

Представителят на неформалната група „Аморфа” Мария Баджакова сподели, че усилията на младежкото неформално обединение са в посока представянето на млади творци, които трябва да показват изкуството си по света - младите пътуващи артисти се чувстват навсякъде у дома си.

Друг аспект от немската култура е изключително добрата кино селекция от свежа глътка немско младо кино, която ще зарадва варненската публика. Предвидени са прожекции в рамките на „Нощно кино в четвъртък” на късометражни филми от Германия на 7 април от 21 ч. и филми „От архива на международните дни на късометражния филм Оберхаузен” на 14 април от 21 ч във ФКЦ.

Очаква се с нетърпение премиерата на игралния филм „Бягай, ако можеш”, реж. Дитрих Брюгеман (участвал в Берлинале 2010 в секция „Перспектива Немско кино”. Всеки ден за периода от 9 до 19 април ФКЦ ще бъде домакин на прожекцията съответно от 18 и 20 ч. в зала 6. В програмата на нощните киномаратони на 7 април са включени киноленти (кратки форми) на режисьорите Фатих Акин, Том Тиквер, Волфганг Бекер и Хайнс Вайнгартнер - носители на престижни световни кино награди.

Културното обогатяване ще ни въведе и в още една приятна зона с кулинарен аспект: Ингрид Шлумбергер и Натали Андреев ще представят в ресторант „Капитан Кук” специални рецепти, посветени на немската кухня. За датата на събитието ще се ориентирате по апетитния мирис на немски вурстчета.

В света на съвременна Германия изкуството върви на една ръка разстояние с хранителния колорит на немските готвачи!