В четвъртък: Поправителен по гражданска съвест

Мисия Варна

03-04-2011, 10:02

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В 10 часа днес от входа на Морската градина трябваше да започне пешеходното протестно шествие срещу високите цени на горивата. Организаторите бяха определили маршрут през ларгото, пешеходната  част на бул. "Княз Борис I" до Шадраваните и призоваха във Facebook: "Ще се кажат важни неща за цените на горивото и какво правят варненци за намаляването им. Моля поканете гости и нека се съберем повече! Да покажем на цяла България, че във Варна има активно гражданско общество". На страницата на протеста се бяха записали за участие 1611 души.

Това трябваше да е третият поред протест на Варна срещу цените на бензина и дизела. Първият беше на 13 март и включваше зареждане на гориво за по 50 стотинки. Две седмици по-късно отново няколко хиляди задръстиха града с колите си и блокираха магистралата в района на бензиностанцията на "Лукойл". Тогава Варна беше най-активният град, а организацията - особено на втория протест, на ниво. И най-важното: гражданите на Варна не допуснаха партии и професионални протестаджии да яхнат недоволството им.

Днес обаче на входа на Морската в 10 часа имаше едва 20-ина човека. Докъм 10.30 станах 40. Имаше знамена, малко лозунги, мегафон, присъстващите получиха свирки от организаторите. После пуснаха жълти стотинки в касичка - в помощ на губещите от горивата фирми-производителки. И толкова. Успалите се, които дотичаха към 11 без 15, не завариха никого.

Дъждът, който уж спря точно около 10, все пак изплаши много хора. За други 10 беше непосилно ранен час за неделя. Трети пък нямаха нищо против сватбарската да побибипкат от колите миналата неделя, но да тръгнат пеша из града - Абсурд!

Така се стигна до нова дата за пешеходното шествие:  7 април, четвъртък, от 12 часа по същия маршрут.
На 7-ми април сигурно ще е слънчево и факторът "дъжд" няма да пречи. Дано обаче сега няма оправдания от типа "на работа съм". А и работодателите трябва да се сетят, че високите цени на горивата удрят най-вече по техния джоб, и сами да поведат служителите си към сборния пункт на шествието!

Да не забравяме и, че 7 април е Световен ден на здравето. Пешеходната разходка е един чудесен начин да го отбележим!

Вече над 3000 варненци са се включили в подписката, стартирала в началото на седмицата във Варна в подкрепа на протеста. Подписи ще се събират и днес до 18 часа пред хотел "Черно море".

И на финала - призивът на организаторите: "Каним всички варненци да дойдат и да ни подкрепят. Целта ни е за пореден път да дадем урок по дипломация и демокрация, както на България, така и на Европейския съюз. Ние вече сме достатъчно узряло общество, за да постигнем целите си. Призоваваме както правителството, така и опозицията да се обединят и да вземат това важно национално решение, което касае всички граждани – намаляването на цените на горивата”.