ХVІI Национален детски конкурс “Диньо Маринов” за изпълнители на народна музика

Животът

31-03-2011, 13:22

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Конкурсът е за изпълнители на народна музика: певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли и ще се проведе във Варна на 1, 2 и 3 април 2011 г.

Министерството на образованието и науката, РИО – Варна, Община Варна и Общински детски комплекс организират ХVІI Национален детски конкурс “Диньо Маринов”, Варна 2011 г.

Целта на конкурса е да издирва и популяризира млади таланти, да утвърждава и приобщава младото поколение към традиционната българска култура.

Конкурсът е включен в националния календар за извънучилищни дейности  на МОМН. По традиция се провежда под патронажа на Кмета на гр. Варна – К. Йорданов.

Жури в състав: проф. д-р Л. Досев –  преподавател по кавал; доц. д-р К. Бураджиев - АМТИИ – Пловдив, преподавател по тамбура; Ангел Добрев –композитор и преподавател в НУИ”Л. Пипков” София; ас. Иван Георгиев – АМТИИ – Пловдив, преподавател по гайда; ас. Данка Цветкова - АМТИИ – Пловдив, преподавател по народно пеене; Галя Петрова - АМТИИ – Пловдив, преподавател по народно пеене; ще оценява изпълненията в седемнадесетото издание на конкурса.

Заявка за участие са подали над 400 участници, от които изпълнители: гайда - 45 участника, кавал - 47, тамбура - 45, гъдулка - 40, народно пеене над 160, камерни вокални и инструментални групи - 20, хорове, оркестри и ансамбли над 20 от всички фолклорни области в страната - Пловдив, Монтана, Търговище, Карлово, Добрич, Бургас, с.Черни Вит област Ловеч, Плевен, Ямбол и  др.

Участниците в конкурса ще се състезават в три категории и пет раздела: певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли.

Ще бъдат раздадени първа, втора и трета награда във всяка категория и група, награда на Кмета на град Варна, награда „Диньо Маринов” за най-добър гайдар, награда за най-добър музикален педагог, награда на АМТИИ – Пловдив, запис в радио Варна, записи за БНР ”Хр. Ботев”. Всеки участник ще получи грамота за участие.

Официалното откриване на конкурса е на 1 април от 10 ч. в Концертна зала на Младежки  дом. Конкурсната програма ще се провежда на 1 април в Младежки дом, а на 2 и 3 - в Община Варна.

Гала концертът на лауреатите е на 3 април от 13:30 часа в зала „Пленарна”, Община Варна.

Почетен гост на конкурса е г-н М. Букурещлиев.

Повече информация  за конкурса на odk-varna.com