Инфаркт покоси Михаил Михов

Архив Варна

30-03-2011, 12:22

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

20.00 Михаил Михов - Мишо Бирата, е роден на 23 февруари 1964 г. в Силистра.
Пристига във Варна за да учи "Икономика на промишлеността" във варненския ВИНС (сега Икономически университет). От малък се занимава с баскетбол. 
През 1996 г. става собственик на бирения завод във Варна от 1996 г. Руски капитали, съдружници в СИК, тъст от ДС са сред версиите за забогатяването му. Според самия Михов парите за приватизацията са спечелени от туристически бизнес и търговия с бяла техника.

20.00 Михаил Михов е роден на 23 февруари 1964 г. в Силистра.

Пристига във Варна за да учи "Икономика на промишлеността" във варненския ВИНС (сега Икономически университет). От малък се занимава с баскетбол.  

През 1996 г. става собственик на бирения завод във Варна от 1996 г. Руски капитали, съдружници в СИК, тъст от ДС са сред версиите за забогатяването му. Според самия Михов парите за приватизацията са спечелени от туристически бизнес и търговия с бяла техника.

По същото време Михаил и Ева Михови купуват и някогашна детска градина до Римските терми. Дълго прави ремонт на реституираната сграда, но така и не заживява в нея. Двамата предпочитат старото си жилище на ул. "Княз Дондуков". Живеят там от началото на 90-те години. Преди това като младоженци обитават малък таван. Там отглеждат и сина си. Ева Михова е с 4 години по-възрастна от съпруга си. Известна е във Варна като меценат на изкуствата. Направи галерия, помагаше на художници и поети, после се впусна в разработването на барове с марката "Синатра" - музика на живо, скъпи пури, елитни партита край рояла, пеещи сервитьори. Именно в столичната "Синатра" президентът Георги Първанов посрещна колегата си Владимир Путин след подписването на договора за "Южен поток".

Във Варна се разказват легенди за сватбата на Ева и Мишо. Според тях всички гости били откарани със самолет до Тел Авив. Там в скъп хотел била празничната вечеря.
Веднага след пивовара Михов купува и винзавода “Димят”, но опитите му да го съживи бързо спряха след безкрайни искове за реституция на лозови масиви, лоша реколта, изгубени пазари - предимно в Русия. Заради кредити Михов продаде голяма част от територията на "Димят" и си остави 2 дка с административната сграда. Планираше да построи там бизнес парк.

Малко по-добре се развиваха нещата в бирената фабрика. Михов смени марката и сега някогашното "Варненско пиво” вече се продаваше като бира "ММ". Съпругата му пък извади на пазара минерална вода, кръстена на нея: "Ева".

През 2000 г. Михаил Михов се върна към старата си страст - баскетбола. Той стана спонсор на “Черно море”, известен в този период като “ММ биър”.

В продължение на 3 г. той бе най-силният български отбор и участва в евротурнирите за купа “Сапорта”. Михов даваше пари за скъпи играчи като американеца Кийт Хюз и не така успешния Шон Фармър. Недоволен от съдийството, биреният бос дори изведе отбора си от мач в Двореца във Варна и така сложи началото на сериозен диалог за случващото се в родния баскетбол. Въпреки парите, които наливаше Михов така и не успя да сбъдне заветната си мечта - да стане собственик на отбора, който и до днес е обществен. През 2003-та Михов заряза "бирите". Въпреки това през 2008-ма беше предложен от треньора им Симеон Варчев за президент на федерацията по баскетбол.

По това време Михов вече е собственик и на заводите за бира в Русе и Мездра. Купува и хотел “Дунав плаза”.
Така Михов, по неговите думи, вече владее 32% от пазара на бира в България. Пивоварът край морето спира производствена дейност и става склад. Бирата идва от завод “Леденика” в Мездра. Трите завода са собственост на фирмата на Михов “Булбрю”, управлявана от белгийци.

Интересен факт от биографията на Михов е страстта му към къщата на ул. “Братя Шкорпил”, в която фамилията се засели преди няколко години. Пикантна подробност е, че тук до началото на 80-те години се намираше консулството на СССР, а сега от последния етаж се вее знамето на Бразилия, чийто почетен консул беше Михов. Старинната 3-етажна сграда беше Средношколска библиотека, после беше реституирана и продадена на Михови. Те я реставрираха дълго и старателно. После я отваряха един път годишно за избрана публика, поканена на коктейл в Дните на бразилската култура във Варна. Сред гостите тук е бил и президентът Гоерги Първанов, от когото Михови поискаха цялата улица "Братя Шкорпил" да бъде обявена за паметник на културата. За да няма там ново строителство. Такова планираше известният съдия Димо Момиров, наследник на парцел в района на някогашното кино "Република". Михови започнаха с него дълга битка в съда, която изгубиха.

Михаил Михов  беше и председател на сдружението „Варна-културна столица”.
По неофициални данни, състоянието му се оценява на над 50 милиона лева.

18.05 Няколко блистера с хапчета за кръвно са били открити на задната седалка

в автомобила на починалия бизнесмен Михаил Михов, съобщава БНТ.
“Мишо имаше високо кръвно”, потвърди и Георги Глушков – изпълнителен директор на баскетболната ни федерация и близък приятел на починалия бизнесмен.

Михов се е чувствал зле през последните два дни. Оплаквал се от болки в тила, дори гадене, разказал на разследващите и шофьорът на Михаил Михов е обяснил пред разследващите, че началникът му не се е чувствал добре през последните 2 дни. Той също е потвърдил за проблемите на бирения бос с кръвното налягане, които според първоначалната теза на съдебните лекари са предизвикали масивен инфаркт.

17.45 Тялото на Михов бе освободено то разследващите в късния следобяд и отпътува с линейка за Варна.

С него са съпругата му Ева  и синът му Пламен. Аутопсията ще бъде направена във Варна. Погребението най-вероятно ще е в петък.

Според близки на семейството Ева Михова също имала проблеми със здравето и в понеделник била изписана от болница. Най-вероятно ставало дума за усложнения от грип, заради които тя била подложена на интензивно лечение няколко дни.

16:45 Съобщение на пресцентъра на МВР:

Сигнал за намерен мъртъв мъж, открит днес в хотелска стая в Правец, е подаден към 12.30 часа в полицията. На място веднага са изпратени екипи на ОДМВР-София, които и в момента извършват оглед. Установена е самоличността на починалия – М.М. /47 г./. На този етап констатацията на съдебния лекар е, че смъртта е настъпила в следствие на масивен инфаркт. По тялото не са установени видими следи от насилие. То ще бъде предадено за аутопсия. 

15:05 "БФБ с дълбоко прискърбие съобщава,

че днес, 30 март 2011 г., вследствие на тежък инфаркт, на 47-годишна възраст внезапно ни напусна президентът на федерацията Михаил Михов", се казва в официално съобщение на Българската федерация по баскетбол.

Сигналът за намереното тяло е получен в полицията в 12,30 ч, на мястото са пратени полицаи, но до момента от вътрешното министерство не разкриват самоличността на починалия.

ВарнаУтре.бг научи, че варненският бизнесмен редовно отсядал в хотела в Правец, при всяко пътуване до София.

14:49  Михаил Михов е починал от масиран инфаркт

цитира Mediapool треньора на баскетболния отбор на "Левски" Константин Папазов.

"Разбрах за нещастния случай от мои много близки приятели в баскетболните среди. Смъртта не е насилствена", каза единствено Папазов.

От МВР потвърдиха официално, че е открит труп в хотел в Правец, но засега не уточняват самоличността на мъртвия мъж.

14:22 Михаил Михов, известен като Мишо Бирата, е открит мъртъв в хотелска стая в Правец, съобщи Канал 3.

Според БТА в хотел в града е намерено тяло на мъж.

Сигналът за инцидента е подаден в полицията около 12.30, съобщи "Дневник". Сайтът на радио "Дарик" съобщи, че намереният мъж е "бизнесмен", свързан с баскетбола.

От МВР потвърдиха, че в хотел в Правец е намерен труп.

Предварителните информации са, че причина за смъртта е масивен инфаркт, съобщи Сашо Диков от Канал 3.

По непотвърдена информация Михаил Михов - Мишо Бирата, е прострелян, съобщи пък news.bg

Михаил Михов е пътувал към София и останал в Правец да пренощува. След като не е излязъл от стаята си в хотела до обяд, камериерката се качила да го потърси.

Очаквайте подробности!

Името на Мишо Бирата нашумя в средата на месец януари. Тогава президентът на Българската федерация по баскетбол бе замесен в грандиозен скандал със записи от СРС-та. В разговор между шефа на митниците Ваньо Танов и премиера Бойко Борисов става ясно, че над бизнеса му е разпънат „чадър" по нареждане на премиера. Борисов моли Танов да изтегли митничарите от завода на „Леденика" и да не разследват шефа на бирената фабрика на Михаил Михов.

Премиерът обяснява на шефа на митниците Ваньо Танов да се обади на финансовия министър Симеон Дянков и веднага да бъдат изтеглени хората от бирената фабрика.
"Ако трябва обади му се ей сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам", казва премиерът.

Твърди се, че разговорът е записан със специални разузнавателни средства и е бил предаден на флашка от анонимен източник на вестник „Галерия".

Сигналът за намереното тяло е получен в полицията в 12,30 ч, на мястото са пратени полицаи, но до момента от вътрешното министерство не разкриват самоличността на починалия.