Варна остава в трета глуха без магистрала

Мисия Варна

26-03-2011, 16:37

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

"Ако магистрала „Хемус” не бъде завършена в следващите 10 години, Варна ще бъде откъсната от света.

Градът ще изостава в сравнение с Бургас, който ще се развива все повече заради магистралите „Тракия” и „Марица”. Без "Хемус" южната част на страната ще става все по-богата от северната". Тези загрижени думи отправи министър-председателят Бойко Борисов към варненци, събрали се да го посрещнат на площада пред Катедралата. Според него еврофондовете са  единственият шанс проектът, замръзнал от социалистически времена, да бъде съживен. Завършването на „Хемус” ще струва между 2 и 3 млрд. евро, които няма шанс в близките години да бъдат отпуснати от републиканския бюджет.  "И сега в Брюксел разговарях с (председателя на Европейската комисия Жозе Мануел) Барозу. Правим всичко възможно, може би до няколко месеца ще имаме резултат, да включим магистрала "Хемус" в оперативните програми на Европейския съюз на следващия бюджет на ЕС от 2014 до 2019 г. Досега никой преди нас не го е направил. Затова, ако чуете, че Брюксел ще ни даде пари, за да свържем с магистрала Варна със София, ще трябва много да ми благодарите", обясни той.

До този момента финансовото министерство е превело на община Варна 3 млн. лв. за реконструкцията на улица "Девня" и парите са усвоени. Освен това в разширяването на крайезерния път са вложени още 6 млн. лв., отпуснати от предишното правителство,  и още 3,5 млн. лв. общински средства, обясни кметът Кирил Йорданов.Заедно с финансовия министър Симеон Дянков и кмета премиерът направи панорамна обиколка  с автобус по крайезерния път. След нея стана ясно, че правителството ще отпусне 5,5 млн. лв. за ремонт на улица „Кольо Фичето”, която минава през Западна промишлена зона и свързва бул. "Република" с ул. "Атанас Москов". Така премиерът избра един от трите проекта за ремонт на важни артерии, които му предложи кметът: довършването на ул. „Девня“ от „Пеячевич“ до „Република“ на стойност 7,5 млн. лв., реконструкция на ул.„Кольо Фичето“ на стойност 5,5 млн. лв. и на ул. „Атанас Москов“ за 3,5 млн. лв.

При обиколката кметът обясни, че "най-виден за хората" ще е ремонтът на ул. „Девня“, но най-полезен ще е този на ул. „К. Фичето“, чието трасе се ползва предимно от бизнеса. Така премиерът избра вторият проект и разпореди да бъдат отпуснати 5,5 лн. лева от общо 20, които той миналата година обеща за околовръстното на Варна в района на ул. "Девня". Местната администрация пък ще инвестира в изкърпването на ул. „Атанас Москов“.

Борисов откри и ново крило в онкоболницата в "Аспарухово". Това е третият по големина специализиран център за лечение на онкологични заболявания в страната и обслужва до 10 000 пациенти годишно от цяла Североизточна България, научи днес премиерът. През последните години в здравното заведение са вложени над 6,5 млн. лв. Абсурд е, че тази болница е била извадена от програмите за финансиране от ЕС, но това е един от поредните абсурди, които заварихме от старото управление, коментира премиерът.

“Сгреших, че преди година и половина съставих правителство, а трябваше да оставя тези грабители, да се доудавят.  Трябваше да оставя Станишев, Доган и останалите да управляват докрай и тогава щяхме да се удавим като Гърция, Ирландия и Португалия, но тогава щях да дойда на власт с 90 % и нямаше да има опозиция", заяви премиерът по повод днешния митинг на левицата в София.

Следващата седмица най-вероятно ще бъде подписан тримесечен мораториум с руската страна, по време на който ще трябва да бъдат решени всички спорни въпроси относно финансирането и изграждането на атомната електроцентрала, изтъкна още Борисов по повод съдбата на АЕЦ “Белене”.