Цяла Варна задръстена: Премиерът освещава рейсове

Мисия Варна

26-03-2011, 11:10

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

11:00 ч.

Центърът на Варна се превърна в гигантска тапа, след като движението около Катедралата беше спряно. На площада са подредени 20 нови автобуса, които премиерът трябва да "освети". На светофара пред Археологическия музей автобусите от градски транспорт и всички коли са принудени да завиват надясно. Колоните са заели всички ленти и в нарушение правят ляв завой по "Съборни". Колоната от коли не спира и пречи на идващите откъм Нептун да продължат надолу, заради това "Сливница" също е задръстен. Същата е картинката и на "Владислав", където колите са принудени да завиват наляво и надясно по Съборни.

11.30

11.30 След закъснение от близо половин час премиерът се появи пред Катедралата. Той мина между строените автобуси и застана до митрополита и кмета.

"Правим всичко възможно да вкараме магистрала "Хемус" в оперативните програми за след 2014 година. Ако чуете, че това е станало, ще трябва много да ми благодарите. Ако тази магистрала не бъде построена, Варна ще остане откъсната от света. Сега Бургас с магистралите "Тракия" и "Марица" много ще дръпне напред. Южната част на България ще стане по-богата, ако я няма "Хемус", каза премиерът.

Той получи макет на автобус Iveco от изпълнителния директор на "Транстриум Холдинг" Антраник Шакариян. Частният превозвач, който обслужва над 50% от линиите на градския транспорт във Варна, е домакин на церемонията днес. Това право той извоюва, след като брои 6,4 млн евро за 20-те нови автобуса, които ще се движат по линии 409, 148 и 118 във Варна. От митрополит Кирил премиерът получи икона в знак на благодарност за дарените от ГЕРБ 5000 лева за новия храм
"Св. Прокопий Варненски".

Докато официалните гости се подреждаха за началото на водосвета, местният лидер на ГЕРБ Павел Димитров дръпна най-отпред директора на Двореца на културата и спорта Симеон Варчев. Той буквално го бутна в обятията на премиера, който сърдечно се разцелува с именития баскетболен треньор. Случката предизвика серия от изпълнени с предизборни прогнози коментари сред присъстващите местни политици и журналисти.

{gallery}VARNA/2011-03-26-Boiko-Trabstriumf{/gallery}
11.50

Задръстванията се преместиха по излизащите на ул. "Девня" пресечки. Униформени патрули са завардили кръстовищата на крайезерния път, а светофарите са изключени. Колите трябва да изчакат преминаването на премиерския кортеж. Бойко Борисов инспектира улица "Девня", ремонтирана с пари от държавния бюджет. Без да спира, от служебния си автомобил той разгледа и местата на продължаващата реконструкция. Кортежът прелетя покрай новичките зелени заграждения, които опасват свличащия се скат на Максуда. На това място преди месец бяха разрушени незаконни ромски къщи, които пречеха на укрепването на свлачището, за което се чакат пари по европейска оперативна програма.

Случайно или не, скрити от очите на премиера останаха копторите, които ромските фамилии издигнаха, веднага след като къщите им бяха съборени. Те преместиха покъщнината си от другата страна на ул. "Девня" - отвъд жп линиите. Освен че новото им местожителство е опасно за живота им, то е в нарушение и на правилата за безопасност на железниците. Всичко това обаче днес беше скрито зад влакова композиция от цистерни.

{gallery}VARNA/2011-03-26-cigani{/gallery}

13:00

Премиерът Бойко Борисов откри ново отделение в онкоболницата в кв. Аспарухово.

Тук стана ясно, че посещението му във Варна приключва и от програмата отпадат двата най-важни за бизнеса на Варна обекта.

Според предварителната информация от Министерския съвет министър-председателят трябваше да посети пречиствателната станция на Златни пясъци, за да се запознае с тежкия проблем с пречистването на отпадните води в курорта. Той само спомена темата още пред Катедралата, като напомни, че е договорен заем от ПУДООС за 7 мнл. лева, с които ще бъде удължена тръбата за заустване на отпадните води в морето. Това ще рече, че миналите през пречиствателната станция течности, ще се вливат в морето не на 800, а на 2000 м, което ще намали замърсяването и неприятната миризма на най-северните плажове на Златни пясъци.

Другият обект, който отпадна от програмата, беше свлачището Трифон Зарезан. За него премиерът обяви, че вече са отпуснати пари за проектиране на естакадата, с помощта на която ще бъде възстановен панорамният път до Златни пясъци. След като проектът бъде готов, министър Симеон Дянков, който придружаваше Бойко Борисов при посещението му във Варна, щял да осигури и сумата за самото строителство.

Какво още каза премиерът във Варна, очаквайте по-късно