Поповете във Варненско от клисаря до свещеника - с изрядни трудови договори

Мисия Варна

24-03-2011, 15:53

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Инспекцията по труда във Варна щателно провери църковните храмове в региона на Варна и Провадия.

Експертите изискват трудовите договори на духовниците, по които те получават и заплатите си.

Духовниците присъстват в националния класификатор на професиите у нас, а дейността им се причислява към тази на аналитичните специалисти, съобщава на сайта си Министерството на труда и социалната политика.

Работодател на свещениците, отговорници на храмове, е Варненският и великопреславски митрополит Кирил.

16-те проверки в морската столица установиха, че всички във Варненско и Провадийско - от клисаря до свещеника, са с изрядни документи, дори е имало и ревизионни книги. Всички духовни лица имат договори и са здравно и социално осигурени.

По думите на шефа на инспектората по труда във Варна Иван Иванов, в храмовете експертите са срещнали абсолютно съдействие.

Проверените духовници са и председатели на църковните настоятелства. Те назначават всички останали служители - духовни лица, клисари, продавачи на свещи и други.

Заплатите на духовниците са различни, в зависимост от квалификацията, стажа и образованието. В повечето случаи възнагражденията са до минималните осигурителни прагове по професиите, обясниха свещеници.

Заплатите на клисари и продавачи на църковни атрибути обикновено са в порядъка на 300 лева, а на свещениците - между 300 и 500 лева.

Над 100 са свещениците във Варненската епархия, в която влизат и Добрич, Търговище и Омуртаг. Около 30 са поповете във Варна, като някои от тях служат в повече от един храм.