"Транстриумф" намалява разходите, за да не вдига билетчетата

Мисия Варна

24-03-2011, 14:13

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Няколко варианта за намаляване на разходите на градския транспорт са предложили

от "Транстриумф холдинг", за да не се налага поскъпване на билетчето в условията на все по-скъпи горива. Това обясни днес Антраник Шакариян - изпълнителен директор на фирмата, която през 2007-ма г. спечели конкурс да обслужва 54 % от линиите от градската транспортна схема на града за период от 10 години. Заедно с конкурентите си от общинската фирма "Градски транспорт" превозвачите предлагат да бъде разредено разписанието на автобусите след 21 часа. След този час рейсовете пътували из града почти празни и намаляването им сериозно щяла да намали пробега и съответно разходите на двете фирми. Друг скрит коз за икономии било оптимизирането на транспортната схема на града. "По бул. "Приморски", например, се движат толкова много линии, че на всеки 2 минути минава автобус", обясни Шакариян. По-малко харчове ще имат фирмите и ако най-после бъде въведено безкондукторното таксуване на пътниците. Тази система ще позволи и райониране на града от гледна точка на транспорта. Тогава ще стане възможно да пътуваме с един и същ билет с няколко различни автобуса в рамките на 1 или 2 часа.

Общо над 2 млн. лева има да взима "Транстриумф холдинг" от общинския бюджет. 540 000 са задълженията на общината към частния превозвач за тази година. По-големият дълг от 1.6 млн. лева е още от 2009-та.

Въпреки идеята да намалят автобусите късно вечер, от "Транстриумф" обещават отново, както миналото лято, да въведат денонощно обслужване по линия 409, която на практика минава през целия град като свързва Златни пясъци с Аксаково. Именно по тази линия ще се движат и повечето от новите автобуси iveco, които "Транстриумф холдинг" купи за нуждите на градския транспорт във Варна. Те са произведени във Франция и Италия по специална поръчка на варненската фирма. 16 от тях са съчленени и са 4 врати, другите 4 са "соло" и имат по 3 врати. Всички обаче са нископодови и ще улеснят качването на възрастни хора, инвалиди и майки с колички. Новите автобуси ще горят между 33 и 38 литра дизел на 100 км. Те са произведени по най-високия еко стандарт в транспорта Евро 5. Освен по линия 409 новите iveco ще се движат и по линиите 148 и 118.

Новите автобуси тръгват из варненските улици на 1 април. Преди това те ще бъдат осветени на специална церемония, на която се очаква да присъства и премиерът Бойко Борисов. Той пристига в събота във Варна, за да проконтролира как върви реконструкцията на ул. "Девня", финансирана от държавния бюджет; "да помирише" какво е състоянието с пречистването на водите на Златни пясъци и да види къде ще е новата естакада над свлачището на "Трифон Зарезан".