Тази нощ започват да мият улиците

Мисия Варна

24-03-2011, 12:14

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Тази вечер в 22 часа започва голямото пролетно миене на варненските улици.

През една вода всеки месец ще минават общо 52.5 километра или 641 декара. На ръка ще се почистват и плакнат Ларгото, бул. Ян Палах, ул. Девня, където има големи купчини с наноси от пръст. Лъснат с вода ще бъде и Аспаруховият мост.

Миенето ще става само нощем между 22 и 7 часа. След като най-запрашените улици бъдат старателно почистени на ръка, те също ще минат на машинна обработка. Така сумата от 19 514 лева, заделена от общината за миене всеки месец, ще намалява.

Преди началото на миенето и след него ще бъде измерена чистотата на въздуха в града, обеща кметът Кирил Йорданов. Така администрацията щяла да е сигурна, че водните процедури имат ефект за намаляване на праха, който дишаме.

"Генезиса на дупките". Така кметът нарече рестроспекцията на разкопките, извършвани из варненските улици от монополистите Е.ОН и ВиК през последните няколко месеца. Преди това той не пропусна да определи като политически атаките срещу него, свързани с кръщаването на трапове по ул. "Войнишка" с името му. "Всички знаем кой плаща на участниците в този театър", отсече Йорданов.

След това обяви, че само за последните 5 месеца от Е.ОН са разкопали 70 улици, за да прибират под земята въздушните ел.връзки. След това започнал "мъчителен процес на контрол на качеството", с което ЕРП-то възстановявало улиците след като е реализирало инвестиционните си намерения. Комисия на общината в продължение на 2 месеца отказвала да одобри запълнените и асфалтирани трапове.

От Нова година досега в общината са постъпили и 36 сигнала от граждани, недоволни от ВиК. 18 от тях са за некачествено запълнени разкопки. Такъв бил и случаят на улица "Войнишка", където с подземна камера е била изследвана канализацията за течове. Такива не са открити, но общинските контрольори установили, че цялата улица пропада след като фирма "Нектон 2001", наета от ВиК, е полагала тук тръби по поръчка на "Оркид гардънс".

До края на 2011 г. община Варна трябва да подготви технически проекти за подмяна на канализацията и полагане на нова в 16 района на Варна. Сред тях са участъци в Аспарухово, Св. Никола, Ментешето, Владиславово. Те ще бъдат финансирани с 9.165 млн. лева безвъзмездна помощ от ЕС. С парите ще бъде платен и проект за воден мастърплан на Варна. На базата на тези проекти Общината ще кандидатства за 300 млн. лева за подмяна на старата канализация, които, според кмета, ще бъдат усвоени до 2020 г.