Терапията и Техническият ще се топлят с минерална вода

Мисия Варна

22-03-2011, 22:53

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Геотермална инсталация, която ще намали наполовина разходите за отопление на Технически университет Варна и УМБАЛ „Света Марина”,

ще изгради във Варна немският енергиен холдинг  „Щатверке” от град  Майнц. Меморандум за това беше подписан днес от г-н Ханс Детлев Хьоне, председател на управителния съвет на холдинга, и ректора на ТУ Варна доц. д-р Овид Фархи, представители на проектантско бюро „Зинволт” и „ЮВГ инженеринг”.

Първончалната инвестиция ще е между 300 000 и 500 000 евро, пресмятат гостите от Германия. Те планират първият етап от проекта да бъде завършен през декември 2011 година.

Общинският енергиен холдинг на град Майнц има  богат опит в енергийната сфера, като само за 2010 година отчита печалба от над 25 млн. евро.  Проектът е пилотен за Варна.

Освен ТУ-Варна и УМБАЛ „Света Марина” с новата инсталация ще могат да се отопляват и жителите на околните квартали. Във Варна има още два топли минерални извора, които могат да бъдат използвани по подобен начин, каза по време на срещата областният управител Данчо Симеонов.