Максуда не тръгва към Каменар

Мисия Варна

22-03-2011, 18:30

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Няма проект Максуда-2 за Каменар, категоричен е кметът на Варна Кирил Йорданов.

Така той коментира подписката на местни жители, опълчили се срещу идеята за второ ромско преселение към най-близкото до Варна село.

825 подписа има вече под протеста срещу поредно заселване на роми от Максуда в Каменар, заяви преди време кметът на селото Светослав Райков. Протестиращите заплашиха,  че, ако не срещнат разбиране, ще блокират пътя от Варна за Каменар.

Повод за недоволството на жителите на Каменар бил подготовян европроект, който ще позволи на роми от селото, но и от Максуда сами да си изградят къщи. Светослав Райков каза, че съселяните му се страхуват от конфронтации и кражби. Самите роми в Каменар не искат хора от Максуда и се боят, че с появата им в селото ще се увеличат и престъпленията, и случаите на агресия. „Ако изобщо се стигне до реализация на проекта, ромското селище ще бъде изградено в западната част на Каменар – т. е. в ромската махала”, подчерта Райков.

Подобно местене на обитатели на Максуда към Каменар не влиза нито в проектите, нито в плановете на общината, заяви кметът Йорданов. Той беше категоричен, че подписката е плод на предизборно "сплашване" на електората, свикнал да гласува под диктовка. След като всеят паника, същите тези хора, ще тръгнат из Каменар и из Максуда като спасители и ще си осигуряват гласове с обещания, обясни схемата Йорданов.

Той призна, че общината работи по европроект, с който да бъдат осигурени средства за нови жилища на ромите в Каменар и това няма нищо общо с Максуда, а само с "подобряване начина на живот на жителите на селото".