Варна се събужда

Мисия Варна

22-03-2011, 17:10

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Пролетно събуждане на Варна обеща кметът Кирил Йорданов през следващите няколко седмици.

Още от първия пролетен ден започва кърпенето на асфалта: бул. "Съборни", "Сливница", "Чаталджа", "Прилеп". До 2 дни пък ще е готов списъкът с улиците, които ще бъдат измити.

300 000 лева ще бъдат похарчени за ремонта, боядисването и осветяването на 8-те фонтана и 24-те чешми в града, за да заработят те седмица преди Великден.

Други 267 хил. лева ще бъдат похарчени за ремонт на подлезите. Истинско разследване е предприела общинската администрация по сигнал на колеги за рушащия се подлез на спирка "Почивка". Оказало се, че настилките там са умишлено изкъртени и до подлеза има отходна яма на съседен хотел. Поне на такива изводи навеждала специфичната миризма, каквато се носи в района. Случаят ще бъде предаден на РИОКОЗ, обясни кметът.

Общо 9 хиляди квадратни метра плочки ще бъдат подменени на площада между общината и Археологическия музей, анонсира още кметът. Този път плочките ще са български, а не италиански, предупреди той. Ремонтът ще глътне около 500 000 лева. Което прави по 55.5 лева на квадратен медтър. Или над 2 пъти по-евтино от цената, платена за подмяна на врачанския камък на площад "Независимост" с хлъзгавите и чупливи италиански клинкерни плочи. Ремонтът преди 8 години струваше 1 690 000 за 14 000 кв. м. Други 100 000 глътна ремонтът на изпочупеното покритие миналото лято.

Започва проверка и на обществените тоалетни в града. 11 от тях са отдадени на концесия и сега администрацията ще провери как се стопанисват.

Ще бъдат подменени и знамената на общо 17-те места с пилони в града.

Започва освежаване и на маркировката по варненските улици, пребоядисване и ремонт на светофари, мантинели, колчета и светофари. Голяма част от тях ще бъдат обновени с пари, получени от застраховките на тези съоръжения.