Иван Костов: Синята коалиция се бори за втора позиция във Варна

Мисия Варна

22-03-2011, 12:02

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

"Синята коалиция има самочувствие на трета сила в страната", каза днес лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов

По думите му изключение е ДПС, партия, която традиционно има стабилна подкрепа в определени райоини в страната.

"Имаме амбицията да се борим за втора сила в определени градове, сред които е и Варна", заяви десният лидер.

Кандидатурата на Синята коалиция във Варна има реални шансове да стигне до балотаж на местните избори, имайки предвид вероятните кандидатури на ГЕРБ - Павел Димитров и на БСП - Борислав Гуцанов, заяви още той, но според него те нямат реален шанс:

"Специално във Варна ГЕРБ не е в състояние да спечели, особено с тази кандидатура - Павел Димитров. Виждаме шанс Синята Коалиция да отиде на втори тур", каза Костов и допълни: "Засега не може да се каже срещу кого ще се изправим на втори тур, не знаем лицата. Вероятно на изборите ще се сблъскат политически апетити. Ние считаме, че решаващо за изборите е да има кауза. Това са нашите шансове".

Относно кандидата, който ще издигнат сините за кмет на морската столица, Костов каза: "Това не е въпрос, който трябва да се реши на национално, а на местно ниво. Обсъжда се. Много неща се обсъждат."

Според Костов президентските избори най-вероятно ще решат и бъдещото управление на страната: "Залогът е голям", смята той.

По въпроса за концесията на пристанището Иван Костов смята, че всички теми, свързани с него, трябва да бъдат обсъждани и решавани от самите варненци. По думите му вероятно магистрала "Черно море", която е голямо събитие за варненци, ще влезе оттам, но хората трябва да решат, дали искат това да се случи.

"Кой, как, при какви условия ще управлява пристанището, е въпрос на разчети, няма глобално решение. Ако се намери удобен за града концесионер, ще бъде манна небесна. Но въпросът тепърва трябва да се обсъжда и не може да бъде приключен."

Варна и въобще страната трябва да създадат подходящи условия за инвестиции. Това не е трудна политика, смята Костов, прави се навсякъде, отговорите не са сложни, но управляващите не ги намират.

Като цяло, Синята коалиция подкрепя управлението на Симеон Дянков, който следва европейските политики, но ако той подкрепи проекта за АЕЦ Белене, десницата ще се обяви срещу цялото правителство, закани се Костов.