Костов: Конкурентите ни във Варна не са качествени

Мисия Варна

21-03-2011, 21:07

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Десницата има реален шанс да вземе властта във Варна на местните избори, защото конкурентите, които ще издигнат БСП и ГЕРБ, не са качествени.

Това каза тази вечер във Варна на среща със симпатизанти лидерът на Демократи за силна България и съпредседател на Синята коалиция - Иван Костов.

Очакваният кандидат за кмет на ГЕРБ е Павел Димитров, лидер на партията във Варна. Според Костов единственият плюс на Димитров е, че може да уплаши с компромати противниците, но не е силен кандидат за кмет.

БСП вероятно ще издигнат вече компрометирания Гуцанов, а не Кирил Йорданов, смята синият лидер.

"Като чувате тези предложения, ясно е, че имаме реален шанс на изборите", коментира Костов и допълни:

"ГЕРБ не са силни в град като Варна, а там, където хората са по-безкритични, където хората обичат да се говори просто и на диалект. Не мисля, че в места като Варна имат шанс. Все пак това е пристанищен град с работеща икономика, който претендира да е втори по население. Само колко хора се преброиха тук по интернет! Не мисля, че град като Варна може да повярва на кръчмарски приказки".

По думите на Иван Костов подобна е ситуацията и в други големи български градове като София и Пловдив.

"По отношение на групировката ТИМ винаги сме били с варненската общественост, поне с тази, която е възмутена от случващото се", каза синият лидер в отговор на въпрос на гражданин.

"Този град вече два мандата се управлява от ТИМ. От варненци зависи дали искат да бъдат управлявани по същия начин", каза още той и допълни:

"Не е тайна, че ТИМ е била във връзка с последните три правителства. Ако си спомняте, един от лидерите на групировката, тук във Варна, срещайки Симеон Сакскобургготски му каза: "Никога повече Костов".

"ТИМ стъпват на това, че във Варна нямат алтернатива. Кметът на Варна Кирил Йорданов също смята, че няма алтернатива. Кметът на Каварна, когото подкрепяхме, също се самозабрави и той реши, че няма алтернатива. Това се случи и с кметицата на Добрич, която също подкрепяхме. Зърнените босове също се самозабравиха. Винаги има алтернатива, това означава свободна държава", допълни Радан Кънев, член на националното ръководство на ДСБ.

На президентските избори този път сините ще имат конкурентен кандидат,

обещаха десните лидери, в отговор на въпрос на Цветомир Петров от ръководството на ДСБ във Варна и зам.-председател на младежкия клуб на движението. "Ще имаме реална алтернатива на тези избори, но засега няма да казвам имена, пазим хладнокръвие", каза още Иван Костов.

На друг въпрос на варненци той сподели, че е възможно скоро Синята коалиция твърдо да се обяви срещу управляващото мнозинство.

Повод за това на първо място са строежът на АЕЦ "Белене" и продължаващото доверие към Цветанов.

"Вместо да вървим към енергийна независимост, ние ще изпълним "Големия Шлем" на Първанов", коментира синият лидер.

"Няма място за толериране на Цветанов, който не може да оправдае 150-200 хил. лева и прехвърля отговорността на близките си. Сега възрастни хора, негови роднини, ще бъдат съдени. Това нарушава всякакви морални норми на благоприличие и е недопустимо. Тези дела няма как да не бъдат заведени. Освен това, случващото се навежда на мисълта, че самото ръководство на ГЕРБ участва в пране на пари", каза още Костов. По думите му има данни и че Искра Фидосова е взела пари от фирма "Титан", която чисти София. "Това преля чашата на доверието", каза Костов.

Според Иван Костов предстои конюнктурно, предизборно покачване на минималната заплата и социалните защити, но по изкуствен начин. Вече е заделен по-голям бюджет за социалното министерство, но това не може да бъде постоянно решение.

Синята Коалиция смята, че трябва да се инвестира в малкия и среден бизнес, защото той е най-изобретателен и намира начин да се справя с трудното положение.

Според Костов сегашното управление подкрепя монополите и така съсипва малкия бизнес. Освен това цените в страната се завишават, заради картелите.

"Аз чух премиера да казва "Аз съм му обещал да не го закачате". Става дума за варненския бизнесмен Мишо Бирата. Да не го закачате! На колко босове е обещано "да не ги закачаме"? Слагам кавички, защото "да не ги закачаме" означава държавата да не си върши работата", коментира Костов. Той определи политиката на подкрепа на монополите на управляващите като "Безаконно безчинстване". Досега, дори да не са работили добре, комисиите за защита на потребителите поне са работили, "а сега ситуацията е страшна, нищо не функционира и хората освирепяват".

"Имаме глуха власт, невиждаща и нечуваща", коментира Костов.

Десните лидери разкритикуваха сегашното управление и заради лошата работа на министерството на вътрешните работи, защото нито едно ключово дело срещу голям бос не е спечелено.  

Засега десницата таи надежда, че управляващите могат да тръгнат в правилната посока, макар че не са подкрепили нито една от идеите или решенията, предложени от тях.

Въпреки че засега не се е обявила категорично в опозиция, Синята коалиция все повече се дистанцира от управляващите, защото не иска да носи отговорност за грешките им.

По думите на Иван Костов все повече расте доверието в десницата, заради разочароващата политика на ГЕРБ, които не са изпълнили нито едно от предизборните си обещания. Управляващите виждат реална опасност в Синята Коалиция и затова зачестяват нападките към движението и към самия Костов, смята десният лидер.