Публично-частното партньорство пак скара съветниците

Мисия Варна

23-02-2011, 16:18

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Бурно беше днешното заседание на комисията по "Собственост и стопанство"

към Общинския съвет. За първи път от много време насам тя беше в почти пълния си състав. Очевидно дневният ред, включващ няколко предложения за публично-частно партньорство, се оказа особено интересен за местните парламентаристи. Това стана ясно и от дебатите по отделните точки, при които нито един от присъстващите не остана безразличен.
Бившият председател на Общинския съвет Борислав Гуцанов определи като "особено нагло" предложението общината да "продаде" малко над 37 дка. в район Аспарухово,  местност „Малка чайка” на стойност 1.1 млн. лева на инвеститор, който в замяна ще се заеме с  "изграждане, оборудване, обзавеждане и въвеждане в експлоатация на надстройка над съществуващия кухненски блок на Детска ясла № 14 „Звънче”..... и пристройка към съществуващата сграда на Детска ясла № 11 „Иглика”.
Съветници изчислиха в движение, че става дума за едва 29 лева на квадратен метър. Прекалено ниска, според тях, цена за терен, който след 2 години ще струва много повече, тъй като градът ще се развива именно в тази посока. При това от предложението не ставало ясно колко точно кв. метра ще бъдат построени в замяна.

Затова Гуцанов предложи точката да отпадне от дневния ред на предстоящата сесия на Общинския съвет с цел преразглеждане на цените и на условията на конкурса.

Работна група, в която да има представители на администрацията, на общинския съвет и експерти, да оценява всички предложения за публично-частно партньорство в рамките на месец преди те да влязат за гласуване,  предложи общинският съветник и строителен предприемач Пламен Андреев.

По-късно колегата му Веселин Марешки даде още по-радикално предложение: вместо предложенията да се гледат сега набързо, по-добре те да бъдат обсъдени и гласувани на извънредна сесия, специално посветена на публично-частното партньорство. Той направи това изказване след не по-малко бурно обсъждане на второто предложение от типа "общинска собственост срещу инвестиционен проект".

По предложение на кмета съветниците трябваше да гласуват провеждането на публично оповестен конкурс за продажба на имот – частна общинска собственост. Парцелът от 3 331 кв. м. е на ул. "Подвис" и е оценен на 1 557 850  лева, без включен ДДС. Срещу него фирмата-купувач трябва да осигури проектиране, изграждане, оборудване, обзавеждане и въвеждане в експлоатация на Многофункционална спортна зала в двора  на І-ва ЕГ, със стилна метална структура, изработена от конструктивни елементи от съвременни материали – поликарбонатни плоскости, пропускащи светлината.

Най-ниската цена на имот в този район, която намерих по офертите на фирмите за недвижими имоти, е 334 евро на кв. метър. Значи нашата е със стотина евро по-ниска, пресметна съветникът от БСП ПЛамен Начков.
Някои от общинските съветници (Красимир Маринов, Янко Станев) обаче обвиниха колегите си, че умишлено мотаят сделки с публично-частно партньорство, че така гонят инвеститорите, че "стремежът им е да не се случва нищо". Снежана Донева пък напомни, че общинският съвет обещал построяването на спортна зала, ако Първа езикова се премести в новата сграда. Марешки пък предупреди внимателно да бъдат огледани всички условия на конкурса, за да не изпадне и новата спортна зала в ситуацията на общинският блок 108, чиито основи продължават да се рушат на бул. "Владислав". Така или иначе предложението беше прието, като местните депутати решиха да поставят допълнително условие на инвеститора - да построи обекта в срок до 18 месеца, в противен случай договорът се счита за прекратен, а всички имоти остават общинска собственост.

Отложеното от миналото заседание предложение за строителство на училище в кв. Аспарухово днес най-после мина през цедката на комисията. Предложението на кмета е инвеститорът да получи 4 общински имота за общо 5 млн. лева (10 дка в Южна промишлена зона за 870 хил. лева, 2 дка. на ул "Дубровник" за 1 млн. лева, 350 кв.м. в кв. "Чайка" з 177 хил. лева и 8.6 дка за 2.9 млн. лева в курорта "Св. Константин") срещу строителството на нова сграда на НУ „Васил Левски“ в Аспарухово и многофункционална учебна зала към Математическа гимназия „Д-р Петър Берон” Варна.

И тук не липсваха дебати, словесни двубои между политически противници и дори обиди. Според Гуцанов сделката е предложена от фирма, която сега оказва натиск на Общинския съвет.
Веселин Марешки пък настоя да бъде съобщено коя е фирмата, за да не станало както обикновено: В публичното пространство отново да се коментира само "Марешки иска това, Марешки иска онова".
Общинските съветници признаха, че отложеното със седмица гласуване (по предложение на Пламен Андреев, който поиска пълна оценка на проекта на училището) е спестило на общината 600 хил лева и сега вместо само училище срещу 4 имота ще бъде вдигната и нова зала за Математическата гимназия.