Събарят домовете на рибари в местността Орехчето

Мисия Варна

23-02-2011, 12:57

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

В петък служители на община Варна ще започнат събарянето на постройки, дори и къщи, които са единствените домове на рибарите, във варненската местност Орехчето.

Причинната е сключен договор между община Варна и „Хидрострой”, алармират самите рибари от местната Рибарска кооперация „Чайка 2003”.

В понеделник в региона са били разлепени съобщения, издадени от началника на отдел „Строителен контрол”, които обаче не са били подпечатани, че са изготвени Заповеди с №.0716, 0721/21.02.2011 г. и други на кмета на община Варна, издадени на основание чл. 195 ал.5 от ЗУТ.

В тях не да уточнени кои имоти ще бъдат съборени, нито на кои собственици.

В община Варна са отказали категорично да предоставят на рибарите въпросните заповеди, за да се запознаят със съдържанието им.

Единствената информация, която са им дали, е че те не подлежат на обжалване.

Адвокатът на Рибарската кооперация Константин Парчев коментира пред радио „Фокус”, че предприетите в тази посока фактически действия от община Варна са изцяло незаконосъобразни, поради нарушаване на процедурите по издаване на основанията за премахване на постройките и цялостното опорочаване на производството регламентирано в АПК и ЗУТ. От „Чайка 2003” са изпратили молба до Административния съд във Варна, с която молят съда незабавно и безусловно да прекрати действията на община Варна по премахване на постройките, предвид факта, че не са проведени съответните процедури съгласно Закона за устройство на територията.

Голяма част от заплашените сгради са единствено жилище за някои от рибарите и провеждането на незаконосъобразни действия от страна на администрацията ще накърни правата на живущите там.

Според рибарите, община Варна показва двоен стандарт при решаване на проблемите, като за пример визират ромските постройки, които не бяха премахнати, заради разширението на ул. “Девня”, тъй като те също били основни жилища на засегнатите лица.