С чиновнически трикове Общината крие информация за ОУП-а

Мисия Варна

22-02-2011, 13:02

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

С елегантен чиновнически финт община Варна на практика укрива информация, свързана с Общия устройствен план

Това става ясно от съдебната сага по заявлението за достъп до обществена информация, касаещо директивните план-схеми за териториални структури и обемно-пространствено  изграждане, изработени едновременно с проекта за нов ОУП на Община Варна.

На 6.12.2010 г. арх. Калина Павлова  подава заявление за достъп до обществена  информация. В отговор директорът на “Правно–нормативно обслужване” при Община Варна й предоставя достъп до поисканата обществена информация. В решението на общинския началник  обаче изрично е записано: „В слачай, че изисканата със заявлението информация не е налична, лицето да се уведоми писмено”. 18 дни по-късно от дирекция „Архитектура, градоустройство и устройствено планиране", отговарят, че исканата информация не е налична.

Арх. Калина Павлова оспорва пред Административния съд действията на общинските чиновници.  На 12.01.2011 обаче съдът решава, че Община Варна не е нарушила Закона за достъп до обществена информация и отказва да образува дело.
Срещу това решение арх. Павлова подава частна жалба до Върховния административен съд,  подготвена с помощта на „Програма достъп до информация”. В нея се настоява Върховният административен съд да върне делото за разглеждане по същество на друг състав, тъй като действията на общината на практика представляват  "мълчалив отказ".

"Решението за предоставяне на информация само привидно е насочено към нейното предоставяне, а по действителния си характер е насочено към нейното непредоставяне... Това  е един прикрит като „решение за предоставяне на информация” отказ", пише адв. Кашъмов от ПДИ в жалбата.

Схемите, до които искам достъп, са същите, които проектантите на ОУП, „ТПО Варна ЦППБО” ЕООД, предлагаха и изработваха за отделни граждани и фирми срещу заплащане, и които предизвикаха бурни реакции както от страна на браншови и неправителствени организации, така и от страна на много граждани по време на общественото обсъждане на плана, обяснява арх. Павлова.

В Общото си становище по ОУП Варна 14 граждански организации пишат по повод тези изработени директивни план-схеми към ОУП следното:

„Притеснителни са възможностите за нерегламентирана и необоснована „промяна на оцветяването”, т.е. на предназначението на отделните имоти. Ако е така, това би било една порочна и неприемлива практика, чийто заложник е законността, справедливостта и развитието на града, в който живеем.” Предоставянето на исканата информация пък ще разкрие пред обществото мотивите за предвижданията на ОУП Варна и какви лица и икономически интереси са свързани с тях, убедена е авторката на заявлението за достъп до обществена информация..