Кирил Йорданов иска джамборе в Морската! Честна скаутска!

Мисия Варна

21-02-2011, 16:28

Снимка:

СНИМКА: ХРИСТИНА МАРИНОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Да се проведе джамборе (или лагер за скаути) в Морската градина, предложи днес - на деня на скаутското движение, кметът Йорданов.

Младите скаути демонстрираха умения днес, като опънаха палатка и организираха лагер за броени минути в зала Варна в общината.

В България скаутите не продават бисквитки. Затова пък всяка година организират Национални зимни и летни лагери (Национални джамборета), в различни части на  страната. В рамките на 10 дни повече от 350 български и чуждестранни скаути лагеруват заедно. Тази година джамборето ще е на Шуменското плато.
Българските скаути често организират еко и социални акции, работят по младежки проекти, обучават младежи за работа в екип, за роувъри (скаути над 18-годишна възраст), подготвят доброволци за обучители, често с чуждестранни преподаватели.

Kметът Йорданов, който е роувър, предложи днес Морската градина да е терен за едно от следващите джамборета. Идеята му беше подкрепена от присъстващите членове и ръководители на три от скаутските сдружения в страната, както и от Калина Попстефанова, председателката на комисия "Младежки дейности и спорт".

Община Варна подкрепя скаутите!

В рамките на спечелилия проект "Споделени отговорности за активно гражданство" по програма "Младежта в действие" на ЕК, община Варна включи инициативата  "Избягай навън от шумния град", разработена от Организацията на българските скаути (ОБС). Финансирането е в размер на почти 15 хил лв.

През следващите две години проектът ще бъде в полза на над 400 варненски деца и младежи.

Благодарение на инициативата, за 8 седмици Лука от Италия е обучил 18 души за скаутски водачи, като повече от половината вече са заявили желание да станат такива.

По същия проект вече са издадени (за първи път на български) две книги, образоващи млади скаутски водачи - "Програма на Световната скаутска организация по околна среда" и "Наръчник за лидери на скаутската селекция".

През лятото пък нашите скаути ще участват в международен обмен с Румъния и Гърция.

За да се развива скаутското движение е необходимо да бъдат обучени повече скаутски водачи, които да се занимават активно с това на доброволни начала, тъй като за тази дейност не се получава заплащане, а стимулът е духовното удовлетворение, отбеляза днес ръководителят на варненските скаути Йордан Дянков и член на комисия "Младежки дейности и спорт".

Развитието на движението е в полза на родители и деца. Членският внос е най-често е 5 лева/месечно, което в никакъв случай не покрива разходите, но пък повишаването му  ще откаже много семейства, които не могат да си позволят да отделят повече.

Липсата на ръководители лишава много деца от възможност да станат скаути. Желаещите да членуват в организацията са много, но когато няма достатъчно водачи, няма как да се запишат и повече деца.

Уменията, които получават младежите по време на лагерите, няма как да се научат в града. Освен, че се научават да лагеруват и изкарват времето си по здравословен начин сред природата, те развиват социални умения и отговорности, осъзнават и стимулират личностните си качества и способности.

Дейноститие стимулират духовното израстване, физическото укрепване и обществената реализация, като стимулират осъзнаването и развитието на заложбите и качествата на младежите. Така те успяват да се насочат към най-подходящото за себе си бъдеще, според уменията и интересите си.

Сред известните членове на организацията на кралица Елизабет II, Тони Блеър, Майкъл Оуен, Барбара Буш, Джордж У. Буш, Джон Кенеди, Жак Ширак, Барак Обама, Пол Маккартни, Стивън Спилбърг, Бил Гейтс, Дейвид Бекъм, Бил Клинтън и много други.

В България няма традиция да се субсидират скаутите, за разлика от повечето страни по света. За сравнение, в Дания около 30 % от приходите на държавната лотария отиват за финансиране на скаутските организации, или около 4 млн евро. Засега институциите в България обаче не оказват финансова подкрепа.

Скаутското движение е основано преди 104 години в Англия от лорд Робърт Байдън Пауел, а у нас е основано едва 4 години по-късно, т.е. през 2011-а навършва цял век. То е доброволно, неполитическо, образователно и демократично, открито за всички хора по света, без разлика от произход, раса, възраст и вероизповедание, стоящо в съгласие и хармония с целите, принципите и метода на скаутството-такива, каквито са били създадени от неговият основател - лорд Бейдън Пауел.

Световното скаутско движение обхваща над 27 милиона млади хора от 156 държави.

През 20-те и 30-те години на ХХ век членовете на движението са били около 28 хил, разказа днес Йордан Дянков.
В националния комитет за подкрепа на скаутите (фондация) са членували Елин Пелин и ген. Вазов. Повече за историята на движението в България, може да прочетете на scout.bg

За жалост, след 1944 г. движението в България е било забранено. В началото на 90-те организацията започва да се възражда и днес 20 години по-късно, членовете й са едва около 2000, а във Варна - около 250. Все пак, това е най-голямата младежка организация в България.

Най-младият скаут във Варна е едва на 6 годинки.

Скаутските принципи и закони много напомнят на тези на чавдарчетата и пионерчетата, отбеляза наблюденията си Калина Попстефанова. "Дори да е била забранена организацията в страната, сме ползвали нейния устав и правила, но разликата е, че тук членството е доброволно и няма наказания, като това да те лишат от образование", отбеляза тя.

Скаутският Метод се определя от Три Основни Принципа:

1. Дълг към Бога - духовен принцип.
2. Дълг към другите - социален принцип.
3. Дълг към самия себе си - личен принцип.

Дългът към Бога задължава членовете на ОБС да бъдат приобщени към духовните ценности и към вярата на дедите ни, като поемат и задълженията произтичащи от  това, без да се накърнява уважението и толерантността им към другите религии и вероизповедания. Дългът към другите изисква от членовете на ОБС вярност към  Отечеството, която е в хармония с местния, националния и международния мир. Дългът към самия себе си се отнася до отговорността, която всеки сам поема за  запазване на здравето си и за развиване на личните си заложби, до което се отнася и скаутският закон, гласящ:

1. Скаутът е честен и достоен за доверие;
2. Скаутът е верен на Бога, Отечеството, обществото и семейството си;
3. Скаутът е длъжен да бъде полезен и да помага на другите;
4. Скаутът е приятел на всички и брат на всеки скаут;
5. Скаутът е вежлив и етичен;
6. Скаутът е приятел на животните и опазва околната среда;
7. Скаутът проявява чувство на уважение;
8. Скаутът е весел и с висок дух;
9. Скаутът е пестелив и опазва частната и обществена собственост;
10. Скаутът е чист в мислите думите и делата си.