Доказаха: Всеки може да вдигне незаконна къща

Мисия Варна

21-02-2011, 13:29

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Всеки варненец, стига да е достатъчно предприемчив и нагъл, може да вдигне незаконна постройка.

Пък било то и на централния площад. При това, охраняван от полицаи.

Този сценарий, разбира се, е прекалено театрален, за да е истина. Факт е обаче, че днес активисти на ВМРО "построиха" ромски коптор до шадраваните пред Операта. Незаконната "къща от цигански тип" е протест срещу Регионалната дирекция „Национален строителен контрол" /РДНСК/. Според ВМРО строителната инспекция саботира всички действия на Община Варна за премахване на незаконните постройки в ромската махала Максуда.

„Държавата трябва да започне да си върше работата. Във всеки голям град в страната има по една или две цигански махали, които са „град в града", изградени са против всякакви закони, но нито една от институциите не предприема мерки", заяви Костадин Костадинов, зам.-председател на ВМРО и координатор на партията за Североизточна България.

Първоначално творението на акцията приличаше повече на арт инсталация. Сглобено от палети, шперплат, картони и найлон, жилището беше "украсено" със стари гуми и пране. По-късно по "фасадата" се появиха графити, изобразяващи прозорци, сателитна чиния и гуреливо дете. Минувачи спираха да разглеждат. Някои коментираха: за безработицата, за предстоящите избори, за ромите и дискриминацията, за това как "това са си ваши проблеми, на българите, аз отдавна съм напуснал тази държава". Рускоговоряща двойка пък констатира, че инсталацията показвала некачественото строителство по крайбрежието, с което България се опитвала да лови чужди купувачи на имоти.

След като "къщата" беше готова, воеводите започнаха да попълват формуляри за адресна регистрация. Намери се и "преброител", който да отчете новата жилищна единица. Появиха се и доброволци, които да свидетелстват, че "ромите" са тук от 20 години, следователно имат право на нотариален акт за коптора и парче от площада.

После някой предложи в стила на прототипите на акцията да бъде окупирана рушащата се необитаема сграда от другата страна на фонтана. Тази, в която преди години се помещаваше Общинска полиция. Така протестът от строителство на "къща от цигански тип" щял да прерасне в "Ямболския блок 20".

Протестът на воеводите беше планиран за времето от 12 до 14 часа. И старателно разрешен от всички отговорни дирекции, зам.-кмет и кмет в общината.

Но акцията не приключи в 14 часа. Идеята на протестиращите е да оставят бараката докато общината и РДНСК не предприемат сами действия за премахване на незаконния обект. Предвидено е и обжалване за спиране на действията, ако на воеводите бъде съставен акт за събаряне. Когато копторът бъде съборен, от ВМРО планират да изпратят сигнал до Комисията по дискриминация, тъй като по този начин щели да бъдат поставени в неравностойно положение спрямо ромите в Максуда.

Точно в 14 часа петимата полицаи, изпратени да охраняват протеста, се оттеглиха от площада. Те така и не получиха заповед какво да правят с бараката. Разбраха само, че "шефовете им се събират да решават какво да предприемат".

Междувременно днес стана ясно, че заповедта на кмета на Варна за събаряне на петте незаконни постройки в „Максуда”, които пречат на укрепването на ската, е отменена. Това каза зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов. Според него, ако бъде съборена постройката на площад "Независимост", то "следва логичният въпрос, защо тогава не биват премахвани незаконните обекти в „Максуда", "Владиславово" и "Аспарухово".

" Никой не може да каже, колко, например, са незаконните постройки в "Максуда". По най-груби изчисления в ромския квартал живеят около 12-13 000 души, но там постройките „преливат от една в друга”, което прави преброяването им невъзможно. Знае се, че от район „Младост” има издадени 89 констативни протокола за незаконни постройки, за извършени над 200 строителни нарушения", уточни Костадинов. Той заклейми двойния стандарт между българи и роми, който се изразявал в това, че ако българско семейство, живеещо под наем, бъде изгонено от квартирата, никой няма да му помогне, докато за ромско семейство, изпаднало в подобна ситуация, веднага се задава въпросът, къде ще бъде настанено. „Защо ще ни съдят от Европа – защото спазваме законите ли? А ако аз си построя къщата в нечий двор, дали няма да ме изгонят? Максуда е изцяло частен имот”, категоричен бе Костадинов. Собствениците на терена обаче са изгубили всякаква надежда, че ще си върнат имота, независимо, че имат нотариален акт. Вече 10 години те си търсят правата в съда.

С импровизиран катун, изграден от няколко парчета талашит, сателитна чиния, електромер, простор, две походни легла и два дюшека , ВМРО протестира и в София срещу несъвършенствата в Закона за устройството на територията. Двама активисти на ВМРО вече имат адресна регистрация за несъществуваща сграда на площада между Министерския съвет, президентството и сградата на Народното събрание в София, съобщи общинският съветник от ВМРО в столицата Ангел Джамбазки, цитиран от Дневник.

Ангел Джамбазки е внесъл в Столичната община документите, необходими по Закона за устройство на територията. От ВМРО са си харесали още територията около бившия мавзолей и в непосредствена близост до МС, където също смятат да "строят".

Джамбазки уточни, че двамата младежи, които ще живеят под кабинетите на президента и премиера, са от София, но нямат собственост и няма къде другаде да живеят. "Ще поискаме търпимост, ще поискаме и да ни узаконят", заяви Джамбазки. Той даде пример с хиляди други, които строят където си поискат, формират катуни и гета.