Натурален сок едва не уби варненец

Мисия Варна

19-02-2011, 11:56

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

59-годишен варненец е с много тежки изгаряния

на гърлото, хранопровода, трахеята и стомаха, след като отпил от натурален сок, закупен от бензиностанция. Н.Д. е настанен в хирургията на  болница "Света Анна", но няма опасност за живота му.
В петък пострадалият с трима приятели спрели за по кафе на бензиностанция ОМВ до стадион "Юрий Гагарин". Мъжът взел шише сок от кайсия на австрийската марка "Раух" и отпил. След това се сгърччил на пода от парещата болка.
Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител, съобщи прокурор Вяра Алексиева. Всички шишета с натурален сок са иззети от търговския обект на бензиностанцията. Назначена е и експертиза за изясняване на съдържанието на натуралния сок и дали има опасна киселина в него.
Пробите от фаталната бутилка пък са изпратени в криминална лаборатория. Очаква се резултатите да станат ясни в понеделник. Инспекторите от РИОЗОК са изискали пълната документация от дистрибуторите и търговците на соковете "Раух".

Няма начин киселина да попадне в сока в процеса на опаковане, съобщава прд "Стандарт" Милчо Бошев, председател на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки. Технологията е такава, че това е изключено. Смятам, че по-скоро трябва да се търси криминална постановка в случая с изгорения човек във Варна. Не знам каква точно опаковка е използвал той, но дори стъклените бутилки при соковете са за еднократна употреба. Те не се мият, а само се плакнат с вода. При картонените опаковки също е изключено да има киселина, защото те се правят в напълно стерилна среда. Правя паралела със случай отпреди години. Тогава беше намерен живак в бутилка минерална вода. Вдигна се много шум, защото живак изобщо не се използва при бутилирането на водата. Оказа се, че е нарочно сипан във водата и дори бяха открити извършителите.