Бебе кенгуру се роди във варненския зоопарк

Мисия Варна

18-02-2011, 10:24

Снимка:

ziptravel.lt

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Бебе кенгуру е най-новото попълнение в семейството на варненския зоопарк.

Малкото се роди преди пет месеца, но на теория, докато не излезе от торбичката на майка си, малкото още не се е родило. То вече започна да се показва от торбата.

Родителите му са двойката кенгура Валаби и Бенет, които са пристигнали тук от Чехия.

Кенгурата са двуутробни животни - женското кенгуру има външна торба отпред на тялото си. Бременността продължава до 33 дни. Бебето кенгуру се ражда много малко и недоразвито - дължината му е около 3 см. Когато се ражда, трябва само да пропълзи и намери пътя до торбата на майка си, като минава между космите на козината - по-дълги от него. Това е най-критичният период за живота на малкото, защото ако не успее, ще загине. Малкото прекарва първите 6 месеца от живота си в торбата.

Това е второто бебе на тази двойка. Все още не се знае какъв е полът му – това ще стане ясно след месеци, засега си няма име.

В момента малкото е само на мляко, но скоро ще мине на трева и растения, като родителите си.

Макар и топлолюбиви, австралийските животни са адаптирани за европейския климат и не им е студено.

Варненската зоологическа градина е създадена през 1961 г. с 9 екземпляра животни на територия от 23,400 дка. Един от първите обитатели на зоопарка е мечокът Максим, подарен от командира на “ескадрен миноносец” – Георги Димитров. Десет години по-късно зоопаркът разполага с около двадесет вида животни и птици, а днес са 72 вида.

От 2003 г. изпълнява ролята на спасителен център. За периода 2003-2008 г. са спасени, излекувани и върнати в природата около 40 бр. защитени видове птици и дребни бозайници.

Зоопаркът разполага с добра база за водоплаващи птици с три каскадни езера, където птиците са практически на свобода сред богата растителност.

Тук се отглеждат приблизително 17 защитени вида животни и птици. Съвместно с РИОСВ – Варна се следи броят, популацията им и връщането в природата на животни, които могат да съществуват самостоятелно.

Черни лебеди са сред новите питомци в зоопаркa.