3500 варненци си възстановиха надвнесени данъци на стойност 1/2 млн лв

Мисия Варна

18-02-2011, 09:42

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Близо 500 хиляди лева е възстановила НАП Варна на 3500 варненци, които са надвнесли данък през изминалата година, съобщават от териториалната дирекция.

До средата на месец февруари 2011 година в офиса на НАП Варна са подадени 393 декларации с надвнесен данък, в които са декларирани 134 544 лева за възстановяване.

За да бъдат прихванати или възстановени недължимо платени суми за данък върху доходите, трябва физическото лице да е подало годишна данъчна декларация в териториалната дирекция на НАП Варна с деклариран надвнесен данък върху доходите.

Надвнесената сума се възстановява, когато в подадената декларация е посочена сумата на надвнесения данък, името на ТБ, банковия код /ВIC/, номерът на банковата сметка, трите имена и ЕГН на титуляра. Към декларацията трябва да са приложени също така и служебни бележки за авансово удържан/внесен данък, актуални за отчетната 2010 година.

Данък се възстановява с издаването на акт за прихващане или възстановяване, а когато сумата е до 500 лв. и лицето няма задължения за прихващане - с протокол. Сумата се възстановява 30 дни след подаването на годишната данъчна декларация.

При констатиране на несъответствия в подадената декларация, служителите от териториалната дирекция на НАП Варна изпращат съобщение за тяхното отстраняване, като в 14 дневен срок физическото лице трябва да подаде нова декларация.

Крайният срок за подаване на годишните декларации за доходите на физическите лица е 2 май 2011 година.

Данъчната декларация може да се подаде в пощенските станции, по пощата с обратна разписка, по интернет, подписана с електронен подпис или в офис на НАП Варна.

Най-лесният и удобен начин за деклариране на доходите е чрез интернет, а и, ако изберете този вариант, получавате 5% отстъпка от данъка за довнасяне. Декларацията, подадена по електронен път, трябва да е подписана с електронен подпис и да сте внесли дължимия данък в срок до 2 май 2011 г.

Повече информация за декларирането, плащането и възстановяването на данъци може да се намери на сайта на НАП www.nap.bg. Консултации може получите на цената на един градски разговор на номер 0700 18 700 от 9 до 17.30 ч. в делничните дни.