Искам ветроходът "Калиакра" да плава

Новините

15-02-2011, 13:37

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Група с това име направи във Facebook журналистката Ирена Цекова.

"Заради безпаричие ветроходът „Калиакра“ това лятo, а може и другото, ще остане закотвен в малкия канал. Гордостта на българския флот, баркентината, заради която корабите от регатата „Тол шипс“ дойдоха миналото лято във Варна, в момента е най-тъжната гледка за поколения български моряци, а и за варненци", пише Ирена, която беше сред основните организатори на "Тол шипс" миналото лято, а от седмица е зам.-главен редактор на вестник "Народно дело".

„Малкият канал е известен с това, че там „складират“ плавателните съдове с неясно бъдеще“, казват с болка моряци. В момента „Калиакра“ е собственост на държавния „Български морски квалификационен център“. Институцията не разполага със средства, за да бъде извършен задължителен класов ремонт на кораба. При това положение ветроходът не може да вдигне платна.

Изходът: Държавата да отпусне необходимите средства, а министърът на транспорта Александър Цветков, както и варненските депутати, участвали в откриването на регата, да си спомнят, че „Калиакра“ е най-добрия посланик на България по света, а Морският бизнес във Варна да отвори сърцата си и да помогне корабът да продължи да плава.
В друг текст на страница се уточнява, че екипажът от 11 души не е застрашен от уволнение. Който от опитните моряци от „Калиакра“ пожелае, може известно време да плава под наш или чужд флаг, обяснява капитанът на баркентината к.д.п. Станислав Калудов и уточнява, че лятото ще бъде използвано за частични ремонти. Екипажът и външни фирми ще извършват ремонти по палубата, машината и такелажа.

Създателят на групата призовава всичките си приятели във Facebook да я разпространят, "за да защитим един от символите на Варна".