Паметникът на Съветската армия – в Димитровград

Новините

31-01-2011, 08:12

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Община Димитровград поиска официално от София Паметника на Съветската армия.


Преди 20 дни се състоя протест с искане за премахването на паметника в столицата. В същото време и на същото място близо 100 представители на младежката организация на БСП организираха контра протест за запазването му.
Писмото е подписано от кмета на Димитровград Стефан Димитров и е адресирано до Христо Ангеличин, зам.-кмет по културата. Общинските власти в Димитровград са категорични, че паметникът не трябва да се разрушава, а от местното БСП заявиха, че паметникът е културно-историческа ценност с голямо значение за световната история. „Съветската армия имаше решаваща роля в разрушаването на хитлеризма, който целият свят осъди. Затова и паметникът трябва да остане“, казаха още социалисти.
Идеята на димитровградските общинари е в града да се създаде „Алея за монументално изкуство”, която да събере скулптори от цялата страна, но те да са от втората половина на 20 век, пише в писмото. Въпреки художествената им и историческа стойност, значима част от тях са „неудобни” и днес те не се обгрижвали, а свидетелствали в най-голяма степен за вкуса на времето и следите на историята, независимо от особеностите на културния контекст, в който са създадени.
Сред идеите на управниците на димитровградската община е централният булевард „България“ да се превърне в алея на миналото, по която ще се разхождат бригадири, пионерчета, хора облечени както през 70-те години на миналия век. Това да стане в рамките на месечен фестивал с различни работилници, където хора от града с помощта на творци да изработват различни предмети. Миналата година Димитровград поиска от Стара Загора паметник на Ленин като общината се ангажира да поеме разходите.