31-вият Златен глобус е при д-р Куртев, БУЛСАР награди спасителите на "Карам І"

Архив Варна

20-12-2010, 20:57

Снимка:

СНИМКИ: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

За трети път от учредяването на Златния глобус "Кор Кароли" преходната награда за най-добро ветроходно постижение бе връчена на ветроходеца д-р Васил Куртев.

Официалната церемония този път се състоя в ресторант "Варна", а покрай плаването на "Бизоне" от Каварна до Роуд Айлънд бяха отличени и още няколко постижения както във ветроходството, така и в морското дело изобщо. Почетни грамоти получиха претендентите за глобуса - Лъчезар Братоев, Димитър Топалов и Христо Велков. Наградата за пишещи за ветроходството отиде при капитан Стефан Методиев, дългогодишен председател на управителния съвет на фондация "Кор Кароли", за книгата му "Златният глобус". В нея е събрана цялата история на наградата, учредена от покойния инж. Борис Ганчев и посветена на кап. Георги Георгиев - първия българин, обиколил света с яхта.

Вече традиционните си награди връчи и доброволческото сдружение за търсене и спасяване БУЛСАР. Тази година те са свързани с операцията по търсене и спасяване след потъването на 29 ноември на сирийския кораб "Карам І" на 10 мили югоизточно от нос Емине след сблъсъка с холандския танкер "Алесандро ДП". Статуетка "Нике" и почетни грамоти получиха граничнополицейският катер 526 "Несебър" с командир гл.инсп. Светлан Кичиков от състава на база "Гранични полицейски кораби" към Регионалната дирекция "Гранична полиция" - Бургас, който спаси оцелял бедстващ моряк от екипажа на кораба, и за миночистачния кораб "Прибой" с командир кап.-лейт. Теодор Кабаков от състава на Военноморска база - Бургас, за високопрофесионално претърсване на назначен район по време на издирването при същата операция. Благодарствена награда  "ИАМСАР книга III” (международен авиационно-морски наръчник за спасяване) получи командирът на самолет LZ- ABP Иван Патернишки и екипажът с група за авиационно търсене, за поддържане на постоянна готовност, за осъществяване на издирвателни действия над морето, включително и по време на операцията "Карам І”.