Илия Раев: Фестивалният ще прави култура напук

Мисия Варна

10-12-2010, 13:32

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ЖУЛИЕТА ЦВЕТКОВА

Всичко от Автора

Независимо че финансовата комисия върна Фестивалния в списъка, целият му екип е потресен и огорчен от огласените изказвания на общински съветници, че не създавал собствена културна продукция и че Варна отпускала прекалено много пари за "безсмислени фестивали"

"Ако трябва, ще замръзнем, и пак ще правим култура!"

Това заяви директорът на Фестивалния и конгресен център Илия Раев в коментар на скорошното решение на общинската комисия по култура да се отпуснат средства за нафта на всички държавни културни институти в града, но не и на ФКЦ. Независимо че финансовата комисия върна Фестивалния в списъка, целият му екип е потресен и огорчен от огласените изказвания на общински съветници, че не създавал собствена културна продукция и че Варна отпускала прекалено много пари за "безсмислени фестивали".

От началото на годината сме имали 29 концерта в различни жанрове и 1337 кинопрожекции в конкуренция с комерсиалното предлагане на американско кино в моловете, при това предлагаме изкуство, а не конфекция. Заради монопола на "Арена" над американските касови филми губим между 350 и 400 хиляди лева годишно, но вместо по 10 - 18 лева билетите ни са достъпни за варненци с цени от 5-6 лв., обясни Раев. С гастрола на Сатиричния театър днес и утре с "Характери" театралните ни постановки ще станат 23 - но ние не сме театър. За последните две постановки сме продали билети за 22 000 лв., а само хонорарът, който дължим, е 16 500 лв. без ДДС, отделно сложете и 3 вечери хотел на екипа на постановката. Правим го, за да могат 2000 души да дойдат на театър. Да мръзнат ли, върна темата за общото между културата и нафтата директорът на ФКЦ. Той изрази готовност да запознае общинската съветничка от "Атака" Евгения Александрова с културния продукт, който прави ФКЦ, както и с условията, в които екипът му работи почти денонощно 365 дни в годината.

Вчера децата от Музикалното училище правиха при нас благотворителен концерт за болно дете и мръзнаха - ако тя беше дошла да пусне 10 лева благотворително, щеше да ги види как студуват, заяви Раев. На възмущението на съветника от БСП проф. Николай Джагаров, че културните институции я карат на нафта вместо да се газифицират, шефът на комплекса отговори: "Газта е докарана до паркинга на ФКЦ по наше настояване. Трябва ни инвестиция от 80 хиляди, за да газифицираме сградата. В преговори сме за осигуряването им".

Не получаваме субсидии от държавата, а всичко, което сме получили тази година от общината, са 20 хиляди лева за "Любовта е лудост". Направихме фестивала с помощта на 128 спонсори и вероятно така ще направим догодина и световния фестивал на анимационното кино, който смятаме да възродим във Варна. Ние правим фестивалите не с пари, а с приятели, подчерта Илия Раев. Екипът му е горд с проведените през годината фестивали "Златната роза" - на българския игрален филм, с "Варненско лято", с международния майски хоров конкурс "Проф. Георги Димитров", "Море и спомени", "Листопад на спомените", в ход е и подготовката на "Златният Орфей" за следващата година. За първи път от 18 години насам варненци ще могат да гледат анимационни филми на широк екран по време на т.нар. анимационен десант на 16 и 17 декември. Акцията е за възстановяването на световния фестивал на анимационното кино във Варна и ще предложи селекция на най-доброто от българската анимация. Чуждестранните филми са осигурени със специалното съдействие на Чешкия център и Франския институт. В общинския бюджет обаче не са се намерили 2000 лв., за да се осигури свободен вход за деца и ученици на 4 прожекции. Билетите за анимационните филми са на цени от 2 до 4 лв., отново с мотива да са достъпни за варненци. Почти спонсориране си е и билет от 15 - 20 - 25 лева за концерт на Лили Иванова, но във Фестивалния тези цени са факт.