Никулден: Пълнен шаран за табиетлии

Животът

05-12-2010, 12:06

Снимка:

Боян Иванов

Автор:

БОЯН ИВАНОВ

Всичко от Автора

Още по Темата:

Никулден - рецепти с риба от Варна до Шанхай

На вниманието на Иван Звездев и Ути Бъчваров, и на всички читатели на ВарнаУтре.бг

Тази рецепта я знам от пра-пра-баба си по бащина линия.


Най-напред шаранът трябва да се хване.

Най-лесно се хваща в магазина!

После се обличат риболовни дрехи, закача се на въдица, правят се снимки.

Снимките се пращат на пишман рибари, за да се ядосват :)

След това се пристъпва към готвенето.

Необходими продукти:

Шаран, около 1.5 - 2 кг
Доматено пюре – 500 г

За плънката:

Орехи – 10 бр.
Кисели краставички – 2 бр.
Култивирани печурки (може консервирани) - 4 бр.
Ориз – 2 супени лъжици
Морков – 1 бр.
Кромид лук – 1 глава
Сладка царевица (от консерва) - 1 супена лъжица
Чесън - 3 скилиди
Олио – 4 супени лъжици
Лимон – ½ бр.

Дивисил, черен пипер, червен пипер, магданоз и сол на вкус.

Приготвяне:

Почистеният и измит шаран с глава се осолява леко отвън и отвътре.

Зашива се коремната кухина до половината с по-голяма игла и конец от ръчна макара.

Взема се едно тиганче, както казва Ути, и в него се изпържват измитият ориз, нарязаните морков и лук.

Ако гъбите са пресни, нарязват се и задушават предварително с капак.

В края се запържва една супена лъжица червен пипер.

Пърженето се прекратява с прибавянето на 2-3 лъжици доматено пюре, размито в малко вода.

Тиганчето се маха от огъня.

Прибавят се почистените и нарязани орехи, сладката царевица, нарязаните кисели краставички, половин лимон с кората и нарязаните скилидки чесън.

След това сместа се овкусява със ситно нарязания дивесил, магданоз и черрррно пиперрррче, както казва цитирания по-горе титан в кулинарията.

Така приготвената плънка се пълни в коремната кухина и се зашива само коремът на мястото до хрилете.

Шаранът се поставя в подходяща тавичка с незалепващо покритие.

Залива се, докато се покрие до половината със сос от размито във вода доматено пюре.

Леко се посолява.

Ако е останало от плънката – прибавя се към соса.

Ястието се пече на фурна загрята до около 180°С.

Пече се около 40 минути, като след около 25 минути от началото, шаранът се обръща.

По време на печенето, ако сосът се сгъсти много, разрежда се с вода.

Когато се извади от фурната, първо се правят снимки.

Сервира се с добре охладено бяло вино.

Наздраве и да ви е сладко!

Ути ряпа да яде ;)

Честит Никулден!