Вечно не стигат лекарите в Бърза помощ

Архив Варна

28-10-2010, 13:50

Автор:

ТЕОДОРА ПЕТРОВА

Всичко от Автора

Лекари, фелдшери и медицински сестри няма опасност да останат без работа.

Отделен въпрос е колко тежка, стресираща и ниско платена е тя. В Бърза помощ, например, винаги иам места за медицински кадри. През октомври Центърът за спешна и неотложна медицинска помощ във Варна е обявил в Регионалната служба по заетост в морската столица 17 свободни места за лекари, фелдшери и сестри.

В края на месеца в Центъра ще бъдат освободени още 2 места - двама от лекарите заминават да работят в Германия. Това е и основният проблем според директора д-р Мая Рашева. Текучеството, породено от тежките условия за работа и възможността медицинските кадри да си намерят по-добра работа в чужбина, прави натоварването на екипите още по-голямо. Особено сериозно било положението през лятото, когато допълнително трябвало да бъдат осигурени специалисти и за курортните комплекси. В същото време от Бюрото по труда успели да изпратят само двама безработни лекари, които да бъдат назначени в Бърза помощ.

Търсят се също 12 учители: възпитатели, за малките класове и такива с английски и френски езици за частни школи. Общо в областта в момента има  166 свободни работни места, от тях най-много са тези за застрахователни агенти и консултанти - 25.