Панорама "Великите италиански режисьори на любовта" през ноември във ФКЦ

Варна Лайф

28-10-2010, 15:27

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Фестивален и конгресен център представя програма за младия зрител "Другото кино": "Великите италиански режисьори на любовта".

Очаквайте панорамата от 19-ти до 25-ти ноември в зала "Европа".

Панорамата от златния фонд на Българска национална филмотека е представена от кинокритика Атанас Свиленов:

7 шедьовъра от ХХ век, когато киното искаше да бъде изкуство.

След прожекциите ще има дискусии.

Цена на билетите: 2 лв., 3 лв., 6 лв. Карти за всички прожекции за учащи и пенсионери – 14 лв.

Великите италиански режисьори на любовта -

Програма:

19-ти ноември (петък), 18.00 ч

"Последно танго в Париж"

1972 г.
Реж. Бернардо Бертолучи
В ролите: Марлон Брандо, Мария Шнайдер, Жан-Пиер Лео

Докато си търси апартамент, красивата млада парижанка Жан се натъква на Пол, тайнствен американец, едва съвземащ се след самоубийството на жена си. Неистовото им влечение един към друг ги тласка към бурна, страстна връзка, без да знаят дори имената си...

20-ти ноември (събота), 18.00 ч

"Нощите на Кабирия"

1957 г.
Реж. Федерико Фелини
В ролите: Джулиета Масина, Франсоа Перие

Чистосърдечната и наивна Кабирия изкарва прехраната си като проститутка. Живее в беден квартал на Рим, има малък апартамент, собствена банкова сметка и ... мечтае за чудото на любовта. А вярата в това чудо не я напуска дори когато приятелят й я ограбва и едва не я убива, или известен артист великодушно я кани в жилището си посред нощ, а после я изхвърля с гръм и трясък като ненужна вещ.

21-ви ноември (неделя), 18.00 ч

"Роко и неговоте братя"

1960 г.
Реж. Лукино Висконти
В ролите: Ален Делон, Ани Жирардо, Ренато Салватори, Клаудия Кардинале

Четирима бедни братя и тяхната майка се преместват от провинцията в Милано с надежда за по-добър живот. Но семейството е хвърлено в хаос, когато двама от братята  застават един срещу друг, разделени от любовта си към една и съща жена. Отговорният и добросърдечен Роко прави всичко, за да прекъсне връзката на женения си брат Симоне, боксьор с изцяло първични инстинкти, с проститутката Надя, но неусетно сам безвъзвратно е привлечен от нея.

22-ри ноември (понеделник), 18.00 ч

"Развод по италиански"

1962 г.
Реж. Пиетро Джерми
В ролите: Марчело Мастрояни, Стефания Сандрели, Даниела Рока

Изключителна комедия за благородник от Сицилия, който иска да се ожени повторно и да замени невзрачната си съпруга за млада красавица. Но в онези години в Италия разводът е забранен. Единственият изход е да убие жена си, като преди това направи всичко възможно да я накара да се влюби в друг, за да може да докаже пред съда, че я е убил с мотив ревност – смекчаващо вината обстоятелство, гарантиращо минимално наказание...

23-ти ноември (вторник), 18.00 ч

"Слънчогледи"

1969 г.
Реж. Виторио де Сика
В ролите: София Лорен, Марчело Мастрояни, Людмила Савелиева, Ана Карина

Началото на Втората световна война. Щастливият младоженец Антонио трябва да замине като "доброволец" на Източния фронт, а жена му скоро получава известие, че е безследно изчезнал. Години наред Джована не може да повярва в смъртта му. Накрая решава да замине за Русия, за да търси името на любимия сред гробовете на загиналите италиански бойци. Но ... открива живия Антонио, който е бил спасен от руска девойка и впоследствие е станал неин мъж.

24-ти ноември (сряда), 18.00 ч

"Ромео и Жулиета"

1968 г.
Реж. Франко Дзефирели
В ролите: Оливия Хъси, Ленард Уайтинг, Майкъл Йорк

Две знатни фамилии от Верона, Монтеки и Капулети, враждуват с години. Младият Ромео Монтеки решава да отскочи с приятели на бала на Капулети единствено за да направи няколко бели, но вместо това от пръв поглед се влюбва безумно в дъщерята на домакините Жулиета. Тя отговаря на чувствата му по същия начин, но и двамата прекрасно знаят, че семействата им никога няма да им позволят да бъдат заедно... Най-красивата и според мнозина най-добрата екранизация на класическата шекспирова трагедия. Филмът е заснет изцяло сред старинните ренесансови паметници на Италия, но в него очевидно властва свободата на духа на 60-те, дори в избора на 15-годишна актриса и 17-годишен актьор за главните роли.

25-ти ноември (четвъртък), 18.00 ч

"Кентърбърийски разкази"

1972
Реж. Пиер Паоло Пазолини
В ролите: Пиер Паоло Пазолини, Хю Грифит, Джоузефин Чаплин

Екранизация на едноименната средновековна поема на Чосър, пресъздаваща 8 от 24-те разказа в оригинала по начин, който често доста се отклонява от него, но затова пък остава абсолютно верен на имиджа на Пазолини като най-скандалния режисьор в италианското кино на всички времена.

Билетен център на ФКЦ – тел. 052/685 214; 685 000