Изложба на Марина Варенцова-Русева и Николай Русев в Актив Арт

Варна Лайф

28-10-2010, 13:24

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Изложбата "15 години несамота" ще бъде открита а 1-ви ноември в 18 ч в галерия Актив Арт.

Тя е биографично събитие за двамата автори, тъй като с него отбелязват времето на своето съвместно творческо присъствие във Варна.

Заглавието съдържа едно изобретено понятие “несамота”, чрез което обяснява, че самотата е основно творческо състояние пред статива в ателието, но авторът излиза от него и дори преминава в неговата противоположност “несамотата”, когато творбите му започнат да фукнционират като културни факти - експонират се в галерии пред публика, започнат техни разнопосочни прочити от критици и медии.

Следователно  “несамотата” съдържа в себе си авторовото самовглъбяване и изследването на творческата материя и след това неговата противоположност, включвайки изкуството в системата на отношенията – между двамата художници като творчески дует, между тях и техните ценители, изследователи, приятели, колеги и ученици.

Израз на тази несамота е споделеното от един от колекционерите на картини - П. Андреев, в-к. Пари : “Всичко в моята колекция е скъпоценно! В нея има много работи на стари майстори, към които съм толкова силно привързан, колкото към почти живата картина – лилии на Николай Русев, художник, които няма още 40 години”, Марина Варенцова-Русева и Николай Русев са  от авторите, които добре познават своето съвремие.

Те работят активно по множество творчески проекти, тяхното присъствие бележи арт събития, семинари и фестивали, участват в национални и международни пленери. След дългото си отсъствие от страната и работа за църквите на Ватикана в Далмация резултат, от която са монументални творби  като “Тайната вечеря”, “Св. Георги”, “Св. Йоан” и др.

Марина и Николай се завърнаха във Варна.

Експозицията “15 години несамота” е първата им съвместна изява след изложба в сградата на Парламента.  

Идеята на авторите е в нея да покажат квинтесенцията от своето творчество – в тридесет и две творби са представени различните техники – маслена живопис, графика, рисунка и различните жанрове – пейзаж, натюрморт, портрет и др., в различните течения, в които са експериментирали – от класически реализъм до абстракционизъм.

Тук могат да се видят някои от произведенията, участвали в самостоятелни и техни съвместни изложби – над 40 в централни галерии, институции и международни експозиции от Варна, Пловдив, София, Лондон, Ню Йорк, Анкара, Будапеща, и др. и от представяне в изложби и международни форуми в България, Англия, САЩ, Сърбия, Румъния, Хърватия, Австрия, Франция и др.  

Авторите са избрали именно “несамотата” като обяснителен код за своята изява защото тя включва и културните пластове, на които артистите са носители.
Завършили художественото си образование в Санкт – Петербург в университета “Ал. Херцен” (под егидата на руския президент) те продължават да рисуват в най-добрите традиции на реализма като използват непосрественените впечатления от природата, особено прецизни са в предаването на формата, богатството на цветовете и полутоновете.

Това е причината, поради която проф. др. Бячеслав Бабияк (член на AIS) споделя за творчеството на Марина Варенцова – Русева : “Нейните картини приличат на снимки, но от друг жанр… Ако това са пейзажи можете да стъпите в тях като забравите за двуизмерността на платното и рисунката, това е част от живата действителност, затворена в рамка”.

Изложбата "15 години несамота" ще бъде изложена до 1-ви декември в Актив Арт.