Преговаряме с Русия за оскъпяване на проекта „Белене”

Новините

28-10-2010, 12:55

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Проектът АЕЦ „Белене“ може да се оскъпи с 0,5 млрд. до 2,5 млрд. евро“, съобщи днес министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Ескалационната добавка над тази цена отчита инфлационните индекси за времето на забавяне на проекта.

В момента се водят такива разговори с „Атомстройекспорт“, като България иска да е в долната част на обхвата на цената на надбавката. По думите на министъра с изпълнителя на строежа “Атомстройекспорт“(АСЕ) се разговаря за твърда надбавка.

Това лято стана ясно, че предложенията на Русия за индексация на предложената основна цена за построяване на двата реактора в АЕЦ „Белене“ достигат два пъти офертата от почти 4 млрд. евро. На базата на тази оферта „Атомстройекспорт“ бе предпочетеният кандидат за ядрения строеж пред чешката „Шкода Алианс“.

Икономическият министър коментира и обявеното намерение на Русия да не сваля цената на природния газ. Той каза, че поскъпването на синьото гориво от лятото е извънредно събитие. Трайков обясни, че според договорите, които имаме с Русия от 2006 г., ние сме се съгласили цените да стават все по-високи.

Така че всяко намаление е извънредно събитие, а „извънредните събития понякога е трудно да се планират и очакват“, добави той.

Запитан водят ли се разговори за изграждане на седми блок в АЕЦ „Козлодуй“ министърът коментира, че няма подобно решение на кабинета и то не стои на масата.