Пътуващ салон на образованието на 6-ти ноември в Алианс франсез

Мисия Варна

28-10-2010, 11:54

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Франция привлича с високото ниво на образование, с разнообразие на учебните заведения, с достъпни такси за записване, както и с възможностите за развитие на междууниверситетско сътрудничество.

С Пътуващия салон на образованието се открива кандидат-студентската кампания за учебната 2011/2012 година.

Той тръгва от Варна на 6-ти ноември (събота). Всеки може да заповяда от 10 до 18 ч във Франкофонски център/Алианс франсез.

На 8-ми ноември ше бъде в Стара Загора, а на 9-ти - в София.

Пътуващият салон на образованието е организиран от Центъра за култура и сътрудничество - Френски институт София, Центърът за сътрудничество и културна дейност Белград, Френския център за сътрудничество "Жан Моне" - Скопие, със съдействието на Агенция CampusFrance Париж.

Събирайки на едно място френски висши учебни заведения, представители на франкофонските програми в България и учебни заведения от страни от югоизточна Европа, тази проява ще даде възможност, както за директен контакт с бъдещите студенти, така и за развитие на междууниверситетско сътрудничество.

Целта на Салона е да предостави най-широка информация за възможностите за обучение на френски език във всички нива; да ориентира кандидатите; да ги насочи в избора на специалност и учебни заведения; да информира за различните възможностите за финансиране на обучението; да разясни процедурите за кандидатстване и прием; да информира за качеството на приема във Франция свързано с улесняване на престоя на чуждестранните студенти

На настоящия етап броят на българските студенти, записани във френски висши учебни заведения, е около 2500.

Друга алтернатива за младите хора е обучението на френски език във франкофонските програми в България.

Застъпени са специалности в разнообразни области, което предоставя възможности за сътрудничество и обмен между българските и френски университети.

953 студенти в момента се обучават във франкофонските програми по електроинженерство и информатика, индустриална химия, хранително-вкусови технологии, икономика и стопанско управление, мениджмънт на хотелиерството и ресторантьорството, политически науки.

Много от тях пребивават във Франция, в рамките на европейските програми за обмен Еразъм, Леонардо или по програми за студентска мобилност, финансирани от Университетската агенция за франкофонията (AUF).