Парите от здравните вноски - за здраве

Новините

28-10-2010, 11:34

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Парите от здравните вноски да отиват само и единствено за разходи и трансфери на здравната каса, решиха депутатите като одобриха на първо четене внесената от Синята коалиция промяна в Закона за здравното осигуряване.

При гласуването се въздържаха единствено депутати от БСП и РЗС и един от ГЕРБ.

Алиосман Имамов от ДПС изрази резерви по формулировката, тъй като така по думите му Касата пак можело да прави трансфери към други ведомства. Лидерът на ДСБ Иван Костов предложи между двете четения на поправките да се редактира текстът като се разпише, че здравните вноски се разходват за предвидените в закона за здравното осигуряване разходи на НЗОК.

Лидерът на СДС Мартин Димитров, който е вносител на измененията обясни, че не правилно пари, събрани за здравеопазване, да бъдат използвани за закупуване на хеликоптери.

„Основната идея е, че здравните вноски се разходват от НЗОК, а не се разходват от някой друг. Това е смисълът. Това означава, че се гарантира, че осигурителната вноска отива по направленията, предвидени в закона за Националната здравноосигурителна каса. Така би трябвало да бъде", обясни Иван Костов.