Втори протест на студенти за седмица, искат пари за образование

Новините

28-10-2010, 10:04

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, НАТФИЗ, Художествената академия и Консерваторията излязоха в четвъртък на протест срещу драстично намалените средства за висше образование, съобщи Vsekiden.

Не разбивайте мечтите на децата си“, „Позволете ни да учим“, „Само парното не ни грее“, „Не ни отнемайте правото на образование“, „Не ни пращайте на кино, беше изписано на лозунгите. Протестното шествие тръгна от НДК, мина през Министерския съвет, където протестиращите връчиха декларация с исканията си до премиера Бойко Борисов и стигна пред парламента.

Това е вторият протест за седмица. След протеста на студенти миналата сряда заместник-финансовият министър Владислав Горанов обяви, че се отпускат допълнителни 40 милиона лева за образование за 2011-та, 20 млн. лева от които ще бъдат заделени във фонд за модернизация и реформиране на висшето образование, а останалите 20 млн. – за средното образование.

Студентите обаче настояват за висше образование за 2011 г. да се отделят минимум 0.8 на сто от БВП, а не, както е предвидено, 0.48 на сто. В следващите години пък искането е този процент да достигне 1.13, колкото е средното ниво в ЕС.

Освен спешна финансова помощ за университетите, студентите настояват  и за провеждане на кръгла маса, на която да се обсъди стратегията за развитие на висшето образование в следващите 15 г. Младите хора са категорични, че процентът от БВП за финансиране на висшето образование на България не трябва да е по-малък от 1,13% – средното ниво от ЕС.

Тодор Димитров от Студентския съвет на НАТФИЗ каза, че четирите ВУЗ-а са застанали до стената и са принудени да затворят врати. „Нарушено е качеството на образованието. Не е въпросът да закърпим настоящата година и да се отпускат пари в последния момент, за да ни се затварят устата. Въпросът е да се преразгледа тригодишната бюджетна рамка и да се работи затова догодина да не се стигне до същата патова ситуация“, заяви Димитров.

Според него творческите университети са най-ощетени от намаляването на средствата за висше образование, тъй като се стопира творческата дейност на техните студенти. Към студентския протест се присъединиха и редица преподаватели. Според историка доц. Искра Баева големият проблем е, че няма как да съществуват университетите, ако се запази намаленият бюджет от 2010 г. Компромисното решение, според нея, е бюджетът за 2011 г. на ВУЗ-овете да е сходен с този от 2010 г., преди актуализацията. Само по този начин би могло да се създадат нормални условия за обучение.