Болница съди Здравната каса заради глоба от 80 000 лв.

Архив Варна

26-10-2010, 14:06

Автор:

ТЕОДОРА ПЕТРОВА

Всичко от Автора

Ръководството на многопрофилната болница в Девня е завело дело срещу Районната здравноосигурителна каса във варна заради наложена санкция в размер на 80 000 лв.

Според директора на болницата д-р Стоян Калоянов проверката била извършена през юни от трима експерти на касата. Те иззели 368 досиета на пациенти, лекувани в здравното заведение, и само след 3 дни връчили акт на шефа на болницата, с който оспорвали извършените високоспециализирани дейности, вписани в почти вяско от тях.

"Няма как трима души да успеят да проверят толкова досиета в толкова кратък срок - това означава, че са отделяли по 4 минути на досие. Какво по-напред са видели и на кое са обърнали внимание, за да изготвят заключението си за три дни", коментира д-р Калоянов. По думите му парите, за които е наложена санкцията, дори още не са изплатени на болницата, а глобата е в размера на задълженията на касата към здравното заведение.

Според председателя на сдружение "Български лекар" д-р Андрей Кехайов единият от експертите на касата нямал нужния ценз, за да е проверяващ. Организацията осигурява юридическа помощ на болницата, която няма достатъчно средства, за да води делото.

Директорът на здравната каса във Варна д-р Марио Щилиянов се оказа в отпуск и въпреки опитите ни не успяхме да се свържем с него, за да коментира казуса.