Синдикат бори сивата икономика с проект

Мисия Варна

26-10-2010, 10:32

Автор:

ТЕОДОРА ПЕТРОВА

Всичко от Автора

Близо половината от работещите са ангажирани в сивата икономика, сочи проучване на КТ “Подкрепа”, проведено във Варна.

“В приемните, които организирахме, задавахме въпрос, познавате ли някой, който да работи в сивата икономика. Оказа се, че всеки познава поне 10 души, които упражняват труд по този начин”. Това каза вчера по време на представянето на национален проект на КТ “Подкрепа”, който стартира от този месец зам.-председателят на синдиката във Варна Стойко Атанасов. Той бе категоричен, че около 40-50% от предприятията у нас са в сивата икономика. Повечето от тях били малки фирми с по 10-15 души персонал, развиващи дейност основно в областта на търговията и услугите. Това нещо не може да се случи в образованието, допълни Атанасов.

Днес в хотел “Аква” във Варна конфедералният секретар на синдиката Емил Димитров представи проекта пред синкидалните ръководители от региона. Областният управител Данчо Симеонов и кметът на Варна Кирил Йорданов присъстваха на представянето на мащабната разработка. Целта е да се проведе кампания за достоен труд с европейски измерения, като в партньорство с всички държавни институции да се постигнат резултати. Проектът е на стойност близо 9 млн. лв. и ще се реализира до края на 2013 г., като ще се търси устойчивост на дейностите.

В информационни централи и приемни, които се организират в 36 града от страната всеки работещ може да получи консултация. Наблюденията до момента показали, че хората не са достатъчно наясно с осигурителните си права. Най-често се търсела юридическа подкрепа. Според Димитров активните действия на синдиката трябва да засягат всички институции, които засягат пазара на труда. Приемната за директни консултации в морската столица е открита в офиса на КТ “Подкрепа”.