Делото за "козирката-убиец" започна с присъда

Мисия Варна

21-10-2010, 17:46

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Началото на делото днес се проточи цял предиобед, докато съдът уреди формалностите по всичките 64 призовани свидетели и 8-те обвиняеми

Буквално минути след началото на процеса за смъртта на студентката Гергана Велинова днес един от обвиняемите се призна за виновен и получи условна присъда.

Делото започна близо 3 години след като момичето загина в снежната буря на 2 януари 2008 г. Тялото на Гергана беше открито под парчетата бетон на срутилата се козирка на офиса на "Райфайзенбанк" и "Първа инвестиционна банка" на бул. "Осми Приморски полк" във Варна.

Началото на делото днес се проточи цял предиобед, докато съдът уреди формалностите по всичките 64 призовани свидетели и 8-те обвиняеми. Наложи се и смяна на съдебния състав след като собственичката на сторителна фирма се призна за виновна и сключи споразумение със съда. Татяна Николчева, управителка на столичната фирма "Валде 90" ЕООД, се съгласи на 1-годишна условна присъда с 3 години изпитателен срок заради некачествено изпълнена работа. Николчева 3 години няма да може да упражнява професията си, защото фирмата й е била подизпълнител при ремонта на офиса. Тя поставила плочки на фасадата и на козирката на "Първа инвестиционна банка" (ПИБ) без да спази изискванията на Закона за устройство на територията (ЗУТ). Изпълнителят не преценил, че плочките ще натежат допълнително върху старата конструкция на козирката, която накрая не издържала и под натиска и на снега се срутила, точно когато под нея минавала 22-годишната студентка от Икономическият университет.

Според адвокат Карен Бейлерян решението да се признае за виновна било на Николчева, която отказала да участва в процес по общия ред. Предпочела да приключи по бързата процедура, защото има 2 малки деца и няма кой да се грижи за тях, докато тя пътува от столицата до Варна за заседанията.

За да бъде спазен законът, 3-членният състав одобрил споразумението между обвиняемата и прокуратурата, напусна процеса и остъпи мястото си на други магистрати. Те ще трябва да решат съдбата на останалите обвиняеми: семейството архитекти  Васка и Владимир Рачеви, които, според обвиненето са проектирали реконструкцията и са изготвили чертеж на фасадата на ПИБ, който предвиждал поставянето на допълнителни детайли по нея. При разпита пред съда Васка Рачева отрече да е работила по фасадата на сградата. Според нея ангажиментите й се изчерпвали с вътрешното планиране. 

Владимир Рачев освен това изготвил техническата документация. Обвиняеми са и Кирил Видолов, проектант на конструктивната част на инвестиционния проект, Живко Николов - технически контрол, Наска Люцканова - участъков архитект, Станка Калчева - строителен надзор и Паско Ташков - консултант по надзора.

Пред съда обаче няма да застанат шефовете на институциите, отговорни за това, че тялото на Гергана беше намерено едва на втория ден след инцидента. Следствието не намери виновни сред тях въпреки шанса момичето да е било живо в първите часове след инцидента под грамадата от бетон, арматура и сняг.

Разпитите на над 50 явили се свидетели продължават и утре. Някои от вещите лица, изготвили конструктивните експертизи, са в чужбина. Затова техните становища по делото ще бъдат изслушани във второто 3-дневно съдебно заседание от 1 до 3 декември т. г.