Деца с увреждания чакат помощ от държавата

Животът

19-10-2010, 09:51

Автор:

ТЕОДОРА ПЕТРОВА

Всичко от Автора

В продължение на една година възпитаниците на Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в Рудник имаха възможност да ползват разностранна терапия благодарение на проект, осъществяван от Сдружението на младите психолози.

35 деца са ползвали услугите на рехабилитатор, кинезитерапевт, логопед, имали са занятия по трудово и арттерапия, което е подобрило тяхното състояние, каза днес председателят на Сдружението Петя Събева. Организацията, съвместно с община Долни Чифлик, са водещите организатори за осъществяването на проекта. "Някои от децата не можеха да движат ръцете и краката си, но благодарение на успешната намеса на специалистите, вече го правят. Други вече знаят по няколко думи. Работата с тежко увредените деца е трудна, но си струва", допълни Събева. Проектът, който приключва в края на този месец е на стойност 171 222 лв. и се финансира по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", със съфинансиране чрез Европейския социален фонд.

Със средствата по проекта в непосредствена близост до Дома в Рудник бе изграден Центъра за социална рехабилитация и интеграция. Ремонтирани и приспособени за дейностите по рехабилитация са 4 помещения, включително и санитарен възел. Те са изцяло преобразени и обзаведени по последни изисквания. Проблемът оттук нататък е, че след края на проекта работата с децата ще се спре. Колкото и минимален напредък да са постигнали, ако дейностите не продължат, ефектът постепенно ще се загуби и малкото разнообразие в ежедневието им ще изчезне.

Единствената възможност центърът да продължи да работи е чрез държавно делегирана дейност. Община Долни Чифлик ще направи постъпки за това, а финансиране може да бъде осигурено най-рано през януари. Ако от финансовото министерство развържат кесията си.