Временен център за хора с умствен дефицит е нужен на Варна

Мисия Варна

18-10-2010, 15:17

Автор:

Теодора Петрова

Всичко от Автора

От 2500 до 3200 са жителите на Варненска област с умствени затруднения, за които в момента не се предлагат адекватни услуги.

Със запълването на тази ниша амбициозно са се заели специалисти по проекта "Чуйте нашия глас" с ръководител доскорошната директорка на Регионалната социална служба във Варна Мария Чанкова. Партньори в него са специалистите от Сдружението за подкрепа на лица с умствени затруднения с председател д-р Тодорка Сидерова. Сред първите проблеми, които трябва да се разрешат е създаването на Център за временно пребиваване на хората с умствен дефицит, посочи д-р Сидерова.

"Представете си, че родителите се разболеят, няма кой да се грижи за тях. За това е нужна такава услуга. Сериозен е проблемът и когато тези хора останат сами, след като близките им починат. Вече имаме двама младежи с този проблем и които няма къде да настаним. Затова една от първите задачи, които трябва да се решат е създаването на защитени жилища", каза д-р Сидерова.

Изключително тромава е и работата на ТЕЛК-съставите, които работят с пациенти с ментални проблеми. Когато видели малко подобрение в състоянието им, веднага намалявали групата инвалидност, която водела и до по-ниска пенсия. А заболяването като цяло си е перманентно състояние, категорични бяха от сдружението. Затова се настоява да бъдат преразгледани сатнадртите за издръжка на хората с този здравословен проблем.

По проекта се предвижда да бъдат изградени три съвета на потребителите - в Дневния център за възрастни в "Ривиера", в Дневния център за деца и младежи "Св. Йоан Златуост" и в социалното заведение във Вълчи дол, обясни Мария Чанкова. По проекта, който ще действа до края на годината ще се изгради граждански форум "Чуйте нашия глас", която ще остане да действа и след приключването на проекта, категорична бе Чанкова. В началото на декември ще бъде проведен и Ден на кариерата, защото трудовата заетост също се оказва сред най-сериозните проблеми за жителите на областта с умствени затруднения.