Убеждават ромски лидери за вредата от трафика на родилки

Мисия Варна

17-10-2010, 19:44

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Екип от петима души към Местната комисия за борба с трафика на хора в дирекция "Превенции" във Варна ще е базиран в село Каменар, от където само за тази година са пласирали над 20 родилки за Гърция, научи ВарнаУтре.бг.

Ударната група на общината ще разбива схемите за трафик на бременни предимно на улицата. Целта на проекта е спецзвеното да се вклини в живота на ромската малцинствена група във варненското село. Това ще става главно с проучвания и беседи, насочени основно към местните ромски лидери, обясни координатора на проекта д-р Борислав Станчев.

Той разясни, че целта е да бъдат убедени ромските лидери да ликвидират схемите с продажба на родени и неродени бебета, а за по-лесно скъсяване на дистанцията всички членове на екипа са подбрани от ромски произход. Според д-р Станчев вече е имало едно успешно упражнение в тези среди, свързано с пласирането на наркотици. Той  добави, че трафика на бебета и бременни най-често е „поминък” именно в ромската общност и тя е най-рисковата.

За това говорят и действията на прокуратурата, която вече е предприела разследване по няколко случая на трафикирани в Гърция родилки. Схемата е твърде прецизно изпипана и разкриването й е много трудно. Това се дължи на факта, че на територията на България престъпление не се извършва, а за преследването му на гръцка територия родното ни обвинение не получава почти никакво съдействие от тамошните компетентни власти.

Освен това при тези случаи спокойно може да се говори за родилки-фантоми за българските власти, понеже те не се регистрирани никъде и бременността им преминава абсолютно инкогнито. За нея знаят само близките на бъдещата родилка, както и хората, заинтересовани от плода. Бъдещата майка не ходи на прегледи и консултации. Много често изобщо няма личен лекар. Жените, които биват подбирани са с излючително нисък социален статус – необразовани, с ограничени социални контакти и елементарна култура.

За сметка на това основно изискване е те да са здрави. Като гаранция се изисква те да имат поне още едно дете, което служи като потвържение за „качеството на стоката”. Каналите за трафик на бременни жени и бебета са насочени основно към много бедни семейства с натрупани борчове. Те се използват като лост за убеждаване на майката. За родено в Гърция бебе се заплащат до 6000 евро, като средната пазарна цена е 4000 евро. Много често обаче и стотинка от тези пари не достига до майката, тъй като в редица от случаите роднините й са замесени, имат финансов интерес от продажбата на бебето и пазят бременността в тайна.

След минимум 7 месеца анонимно износване на плода, родилката се транспортира тихомълком в Гърция, където се подготвя за раждане и успешна сделка. Веднага след като се появи на бял свят, бебето бива припознавано от гръцки гражданин от бездетно семейство, който заявява, че е негов баща. Биологичната майка на свой ред се отказва от правото си на майчинство. Цялата схема се формализира от гръцки съд, който присъжда родителските права на „бащата” на детето.

След финализирането на сделката „инкубаторът” се прибира в Каменар, като след година отново е в списъка на трафикантите за евентуална бременност и пласмент на бебе в Южната ни съседка.

Идеята за извеждане на светло на проблема с трафикирането на бебета и родилки не е кампанийна и ще продължи и през следващата година. За тази бюджетът е бил 5000 лв., отпуснат от Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ). За 2011 г. ще се търси съфинансиране от НКБТХ и дирекция “Превенции” към община Варна.