Новата здравна карта забърква нови каши

Архив Варна

15-10-2010, 16:04

Автор:

ТЕОДОРА ПЕТРОВА

Всичко от Автора

Идеята, че здравната карта на областта ще реши проблемите с осигуряването на медицинска помощ, се оказа само привидна.

Проектът на здравна карта, с който са се запознали общинските съветници от комисията по здравеопазване на практика забърквала още по-големи батаци. Студентите по медицина оставали без възможност да провеждат практиката си по урология в двете големи болници - Окръжна и Терапията, защото те нямали нужния статут за това. На урологичните клиники бил даден по-нисък статут, който ги лишавал от възможността да обучават студенти. Същата участ сполетяла и АГ болница, на която също била дадено второ ниво на компетентност, вместо необходимото трето, за да могат студентите да провеждат практиката си там.

Вместо легловата база в Окръжна болница да се преструктурира така, че единствената Клиника по ортопедия да има още 20 места, те били тотално орязани.

Председателят на комисията по здравеопазване в местния парламент д-р Ивайло Митковски не отрече, че в скроената по този начин здравна карта имало здравни заведения, които били с оценки, които ги лишавали от възможността да сключват договор със здравната каса. Затова идната седмица той ще иска среща с областния управител Данчо Симеонов, с когото да обсъдят недоразуменията във важния за Варненска област здравен документ.

На проведената днес комисия по здравеопазване бяха изслушани и отчетите на общинските здравни заведения за първите шест месеца на годината. Въпреки че здравната каса бави и не превежда напълно изработените от болниците пари, оказа се, че почти всички са на печалба. АГ болница е на печалба от около 200 000 лв., Очна болница с 53 000 лв. С най-малка печалба от около 500 лв. е Центърът за психично здраве. В същото време задълженията на здравните заведения към доставчиците растат.