20 000 лв. е искът на Окръжна болница към НЗОК

Архив Варна

14-10-2010, 15:23

Автор:

ТЕОДОРА ПЕТРОВА

Всичко от Автора

Иск за 20 000 лв. дължими суми за извършена медицинска дейност, която обаче не е извършена завежда Окръжна болница срещу Националната здравноосигурителна каса.

Решението е взето по време на заседание на борда на директорите на здравното заведение. "Искът ни е за 20 000 лв. и е частичен, тъй като не можем да подсигурим финансово 4% от цялата сума, която здравната каса ни дължи", каза директорът на болницата д-р Веселин Николов. След въвеждането на лимити от здравната каса от пролетта на тази година, натрупаните неиздължени суми към варненската Окръжна болница, са за около 2,5 млн. лева. Съдебният иск за скромната сума е заведен още вчера в Софийски градски съд, уточниха от юридическия отдел на здравното заведение.

Преди около седмица-две почти всички многопрофилни болници у нас скочиха срещу гротескното орязване във финансирането от страна на здравната каса. Част от тях вече са завели дела срещу НЗОК. АГ болница бе първото здравно заведение във Варна, което се осмели да заведе иск заради неизплатени от касата пари, Окръжна болница е втората лечебница.