3 хеликоптера идват във Варна, ще реагират на морски инциденти

Мисия Варна

08-10-2010, 11:42

Автор:

ТЕОДОРА ПЕТРОВА

Всичко от Автора

Три хеликоптера пристигат в морската столица до края на тази година и ще бъдат част от техниката на Военноморските сили. Основната им функция ще бъде за търсене и спасяване по време на морски инциденти.

Едната от машините ще настояваме да бъде оборудвана с необходимата медицинска апаратура, каза началникът на Военноморската болница във Варна д-р Ивайло Въжаров.

Хеликоптерите са най-бързото средство за придвижване на разстояния от порядъка на 100 км, а когато е нужен бърз транспорт от Варна до София, е по-добре да се ползва самолет, който се движи 3 пъти по-бързо, каза председателят на Дружеството по авиационна, морска и космическа медицина доц. д-р Любомир Алексиев. Темата бе обсъдена по време на VІІІ-та национална конференция по авиационна, морска и космическа медицина, която се провежда в курорта "Св. Константин". Оказа се, че основният проблем във военноморските сили е недостигът на лекари, а остарялата нормативна база, която се прилага в системата, пречи за доброто медицинско осигуряване там. Затова се налага да бъдат въведени нови медицински професии - санитарен инструктор или парамедик, посочи д-р Въжаров.

Все по-чести медицински инциденти приземявали самолети или създавали проблеми на борда на плавателни съдове. "Затова е удачно в такива случаи да се ползват възможностите на телемедицината. Големите авиокомпании са абонирани за професионалните консулти на медицински центрове, създадени за тази цел. Единият от тях е в САЩ, а другият във Великобритания", допълни доц. Алексиев. По 1 пациент на 10-12 000 души получават медицински инцидент по време на полет, а 3-4 на 1 милион загиват по време на полет. Най-чести са сърдечно-съдовите инциденти, астматичните пристъпи на борда на самолетите, но ако се окаже медицинска помощ навреме в 50-60% от случаите на внезапна смърт, пациентите оцеляват, допълни доц. Алексиев. Всички самолети в Европа и по света, които возят над 80 пътници, били снабдени за целта с автоматични дефибрилатори.

И тъй като в Медицинския университет във Варна догодина ще започне обучението на третия курс от студенти по морска медицина, идеята на специалистите по авиационна, морска и космическа медицина е в София да се изучава авиационна медицина. "55 студенти от Медицинския университет вече са преминали това обучение, отсега имаме записани за старта на третия курс на свободноизбираемата дисциплина. Целта ни е морската медицина да стане част от обучението на бъдещите лекари", каза заместник-кметът на Варна доц. д-р Христо Бозов, който е и зам.-председател на Сдружението по морска, авиационна и космическа медицина у нас.