Болниците във Варна искат парите си от касата с лихвите

Архив Варна

05-10-2010, 08:16

Автор:

ТЕОДОРА ПЕТРОВА

Всичко от Автора

Над 6 милиона лева дължи здравната каса от началото на годината на МБАЛ "Св. Марина" във Варна.

Болницата най-вероятно ще заведе съдебен иск срещу здравната каса, но се очаква решението на борда на директорите, който се очаква да се събере до края на годината, каза временно изпълняващия длъжността директор на здравното заведение доц. д-р Жанета Георгиева. В момента юристите на Окръжна болница прецизират иска, който ще бъде заведен в Софийски градски съд. Искаме да бъдем прецизни, тези дни се очакват преводи от здравната каса, затова ще ги изчакаме, за да бъдем точни, каза директорът на здравното заведение д-р Веселин Николов. Болницата има да взема около 2 млн. лв. от здравната каса.

Общинската АГ болница ще си иска парите заедно с лихвите. Още през миналата седвица нейният управител е разпратил писма до националната и районната здравна каса, както и до своя принипал - общинския съвет, че ще си иска парите, ако ли не ще заведе съдебен иск, каза д-р Петър Атанасов. От Очна болница, която също е на общинско подчинение, ще се консултират с председателя на Общинския съвет преди да предприемат категорични действия. Становището на ръководството е, че е редно да се присъединят към колективния иск на болниците от страната срещу касата. И Онкодиспансера ще вземе становище до дни, каза неговият шеф д-р Господин Игнатов.

На 11 октомври от 17 часа в пленарна зала на община Варна лекари и пациентски организации от Варна заедно ще решават как да проведат протестите действия, съобщават от регионалната колегия на Лекарския съюз.