В 65% ракът на белия дроб се открива в късен стадий

Новините

02-10-2010, 08:06

Автор:

ТЕОДОРА ПЕТРОВА

Всичко от Автора

В 60-65 на сто от случаите пациентите с рак на белия дроб идват при нас много късно, когато заболяването вече се е развило и почти няма шанс за оцеляване.

Оказва се, че в Раковия регистър за 2007 г. регистрираните в достатъчно ранен стадий на заболяването са едва 9,8 на сто. Затова и според онколозите едва при 10% от пациентите е възможно да се приложи успешно хирургична интервенция, каза проф. д-р Данаил Петров, който бе сред участниците на Националната онкологична конференция МОРЕ 2010 г.

Лъч на надежда внесоха думите на проф. д-р Татяна Хаджиева, според която до една година у нас ракът на белия дроб ще се лекува чрез лъчелечение. Това ще бъде възможно само за ранни стадии на заболяването, но ще пести на пациентите типичната хирургична интервенция с отварянето на гръдния кош. Алтернативният метод за момента не е достъпен у нас, но от него така или иначе могат да се възползват много малък процент от българите с рак на белия дроб, допълни проф. Хаджиева.

Терапията позволява да се атакува само туморното образувание, като не се засяга белият дроб. При големи тумори чрез лъчелечението те могат да се стопят до малък размер, който вече може да се оперира, допълниха специалистите. Те бяха категорични, че у нас се прилага най-съвременното лечение за тежкото онкозаболяване. От него у нас заболяват 52 на 100 000 души за 1 година, а смъртността е 49 души за година на 100 000 души.

За втори пореден път край Варна се събират водещи специалисти от 8 важни сфери на медицината по проблемите на рака на белия дроб. Дни след края на конференцията, организирана от Медицинския университет във Варна и Българското онкологично дружество, ще бъде издаден наръчник за лекари и пациенти. Той ще бъде в достатъчен тираж, за да стигне де семейни лекари и пулмолози. Ще се разпространява безплатно и ще бъде достъпен и на електронната страница на националната програма МОРЕ 2010, каза ръководителят на Клиниката по медицинска онкология в МБАЛ "Св. Марина" доц. д-р Димитър Калев.