Октомври - Световен месец на вегетарианството

Животът

01-10-2010, 08:32

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Месецът на вегетарианското знание (Vegetarian Awareness Month) започва на 1-ви октомври със Световния вегетариански ден (World Vegetarian Day)

Световният вегетариански ден се отбелязва всяка година на първия ден от месец октомври.

Вегетарианското общество на Северна Америка (North American Vegetarian Society) основава този празник през 1977 г., който на следващата година е одобрен за световен от Международния вегетариански съюз (International Vegetarian Union), като ден за "Насърчаване на удоволствието, състраданието и вдъхновяващите живота възможности на вегетарианството".

Тази дата насочва вниманието към етичните, екологични, здравни и хуманитарни ползи от вегетариански начин на живот.

Световният вегетариански ден поставя началото на Месеца на вегетарианското знание, което завършва на 1-ви ноември, когато е Световният вегански ден.

Месецът на вегетарианското знание е известен още като като Месец на живота, Месец на вегетарианската храна и др.

Няколко дни с вегетарианско значение са включени в Световния вегетариански месец.

1-ви октомври - Световен вегетариански ден

2-ри октомври - Световен ден на селскостопанските животни (World Farm Animals Day - WFAD).

Това е рожденият ден на Махатма Ганди. Това е тъжен ден, свързан с помена за тези хора, загинали заради хранително-вкусовата промишленост, които са жертвали живота си, заради противопоставянето на социалните условия, при които животните се използват - раждат, отглеждат, за експлоатация и убийството им.

4-ти октомври - Световен ден за защита на животните (празника на Св. Франциск от Асизи)

На този ден започва седмицата на молитвите за животните. Не е обвързан с християнството, по цял свят се подкрепя от мюсюлмани, евреи и други религии.
Световната седмица за молитви за животните (винаги включва празника на Св. Франциск от Асизи) вероятно е стартирана по инициатива на вече несъществуващата INRA - Международната мрежа за религията на животните, основана през 1985 г. от покойната Вирджиния Боуракуардез (известена още като Джини Бий).

16-ти октомври - Световен ден на прехраната на ООН (ден за глобална равносметка за проблемите на човешкото осигуряване на прехраната).

На тази дата през 1945 г. е основавана Организацията за прехрана и земеделие към Организацията на обединените нации (Food and Agriculture Organization of the United Nations)

1-ви ноември - Международния ден на веганството, известен още като Световен вегански ден - вегански празник отбелязан за първи път през 1994 г.

На тази дата се празнува годишнината от създаването на Вегетарианското общество (Vegan Society).

Още световни "Вегетариански дни":


20-ти март - Големият американски ден без месо - основан и спонсориран всяка година от Американската организация Движение за реформа за селскостопанските животни (FARM - Farm Animal Reform Movement)

Последният петък на септември - Международен "прегърни вегетарианец" ден (Hug a Vegetarian Day), основан от PETA.

25-ти ноември - Международен вегетариански ден (International Vegetarian Day), известен още като постeн ден на SAK (Stop All Killing Association)

Денят най-вече се отбелязва в Индия и от всички азиатски народи в Пасифика, но е популярен и в западните държави, сред много вегетарианци от Индия и Югоизточна Азия.