25 са свободните работни места за учители

Архив Варна

30-09-2010, 12:28

Снимка:

СНИМКА: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

ТЕОДОРА ПЕТРОВА

Всичко от Автора

Две седмици след началото на новата учебна година във варненски училища има 25 свободни работни места за преподаватели.

В Бюрото по труда във Варна имали кандидати, но те не били подподящи да заемат обявените позиции, съобщи шефът на Регионалната служба по заетост Пламен Начков. 124 са били обявените свободни работни места в сферата на образованието.

Общо 253 са свободните работни места в морската столица. Едва 41 от тях са за продавачи в търговски обекти. Търсят се и специалисти, като инженер, биолог, еколог, счетоводител, рехабилитатор, медицинска сестра, кранист и други.

Регистрираните на борсата през август са с 28 повече в сравнение с юли. Безработицата тръгва леко нагоре от миналия месец, въпреки, че летният туристически сезон не е приключил. Спрямо същия период на миналата година регистрираните безработни са с 1226 повече, каза Начков.
Във Варна, Аврен и Бяла безработицита полека се покачва. Регистрираните в бюрата по труда в цялата Варненска област са общо 14 158 души. Това е с 2460 повече в сравнение със същия период на миналата година.

Начков коментира още, че масови уволнения няма. В момента в Провадия предстояло част от екипа на завода за олио да премине на 4-часов работен ден. Това се прави за да бъдат запазени работни места.

Бюрото по труда може да регистрира по 30-40 души на ден

30-40 безработни може да регистрира на ден Бюрото по труда. Това е капацитета на гишетата, но чакащите за регистрация рядко достигали толкова. Срокът за записване на борсата е 3-месечен от датата на уволнението, разясни шефът на Регионалната служба по заетост Пламен Начков. Той препоръча на останалите без работа хора да не се тълпят пред гишетата, а да използват по-дългият период от време за регистрация.