15 варненчета със "запечатани" постоянни зъби

Новините

29-09-2010, 13:23

Автор:

ТЕОДОРА ПЕТРОВА

Всичко от Автора

Родителите на 15 деца от Варна, на които вече са им израснали постоянни зъби, са предпочели да ги съхранят, като използват специална методика, наречена силанизация.

Процедурата е извършена в Дентален център І във Варна и се препоръчва от стоматолозите, защото докато трае периодът на узряване на постоянните детски зъби - 2,5 години, те ще са предпазени от развитието на кариеси. Тази дейност не е залегнала в програмата на здравната каса, но е предвидена в Националната профилактична програма на здравното министерство, все още обаче не се знае кога ще започне прилагането й.

През цялото лято до 15 септември детските стоматолози на Денталния център във Варна преглеждаха безплатно децата. На поканата им се отзоваха 247 деца, като най-масово е било посещението на малчуганите на възраст от 3 до 10 години, съобщи управителят на центъра д-р Слава Даковска. 80% от прегледаните деца се оказали с болни зъби. Лекарите са установили по два кариеса на млечни и на постоянни зъби. Затова специалистите смятат, че "запечатването" им е полезен ход, стига да се направи навреме.