Как да намерим време за себе си и за семейството?

Животът

25-09-2010, 18:02

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

„Ех, ако денонощието беше 48 часа...”, мечтаете си вие, но, уви, няма такава възможност!

Хайде тогава да помислим за какво си губите толкова скъпоценното време, което и без  друго не ви стига.

Много от нас опитват с един куршум да убият два заека . Ние искаме да успеем да свършим всичко, бягаме между банята и кухнята, държейки в едната  си ръка   документи от работата , а в  другата – телефона. Но, всички знаем, че ако се опитваме  да правим всичко едновременно, резултатът няма да бъде добър.

В края на работния ден в къщата цари безпорядък, прането кисне  неизпрано в пералнята, а вие се тревожите, че не сте се справили с документите от  фирмата, И само като  си помислите за това, се разстройвате: как става така, цял ден  бягам, а работата няма край?! Какво да правим в подобна ситуация?

Планирайте всеки свой ден!

Ако списъкът се окаже  прекалено дълъг, вие, най-вероятно,  няма да успеете да свършите всичко. И само тази мисъл ви кара да  се откажете да правите каквото и да било. А за да не стане това, запишете нещата, които трябва да свършите днес според тяхната важност, и веднага  определете кое може да почака  до утре. Бъдете реалистка,  вие не сте робот!

Най-напред се заемете с онова, което най-малко ви се иска да вършите. Започнете тогава, когато се появи желание да работите. Ако оставите сложните задачи за края на деня,  когато вече сте уморена, ще ви бъде по-трудно.

Като последна задача за свършване оставете онова, което ви доставя радост. Защо ли? Защото за подобни работи ние с удоволствие  отделяме най-много време.

Помислете, за какво си губите времето. Ясно си определете времето, което ще отделите за работа и за почивка. По време на работата правете кратки почивки, но следете те да не се удължават. Ако през тези почивки решите да прочетете интересна статия, ще ви бъде трудно да се върнете към работата си. По-добре отложете четенето на списанието за вечерта.

Поддържайте ред у дома си и на работното си място!

Слагайте всичко на определеното място и свикнете и другите   да правят  същото – това е една от тайните за свободното време, защото по-рядко ще ви се налага  да подреждате отново и отново. Следете всеки предмет да си има своето място – ключовете и телефонът най-често и най-неочаквано изчезват от погледа ви.

Сутрин напразно губите  време като безцелно  ходите из стаите. Преди да излезете от спалнята застелете леглото, а отивайки към банята, може да вземете нещата за пералнята. По този начин  ще намалите движението по маршрута „спалня-баня”.

И сам воинът е воин

Перфекционистките си мечтаят всичко да бъде направено идеално и затова не позволяват  на другите у дома  да се занимават  с много неща. Уви, така те сами се  напъхват в капана. Вие също не разрешавате да   ви помагат, защото не понасяте когато нещо е направено небрежно.Но какво от това, че  вкъщи цари идеален  ред, след като вие едва се държите на крака от умора? По този начин  сте постигнали само едно – вашите близки  знаят, че не е нужно изобщо да се стараят, защото вие и без друго ще свършите всичко сама. Сигурна ли сте, че искате точно това?

Не бъдете перфекционистка!

Може би на вас още от детството са ви внушавали, че основно задължение на жената е да поддържа чистотата в  дома и да готви за цялото семейство? Но съвременният  живот  изисква от нас много повече. Работата и възпитанието на децата – това е само  част  от нашите задължения. Очевидно е, че да постигнеш съвършенство във всичко е невъзможно. Хронична умора, бръчки, никакво време за близките – това е цената, която трябва да платите за ненужния перфекционизъм.

Не се стеснявайте да поискате помощ или  да изисквате от другите  да свършат определени неща у дома. Само че не повишавайте тон, не си го изкарвайте на близките  ви  заради чувството, че всички  ви използват. Част от вината за това положение си е ваша, защото именно вие сте ги научили на това.
Най-добре е да обясните на близките си, че товарът, който носите, не е по силите ви и затова ви е необходима  подкрепа.

И запомнете: за да оцените по достойнство тяхното усърдие, ще трябва да си затворите очите за малките пропуски. Не добре измитата мивка не е трагедия. Не трябва да поправяте всичко- по-добре е вечерта да почетете интересна книга.

Разпределете задълженията

Седнете заедно и направете списък на домашните занимания. Нека всеки да каже какво обича да прави. Постарайте се да уважите  всички предпочитания.Отрано приучавайте децата да помагат вкъщи, така те  по-бързо ще станат самостойятелни.

И помнете: вечната заетост в работата и грижите за  домакинството не ви оставят време и сили за най-главното -  за разговори, съвместни разходки или самейни вечери. А именно тези моменти правят живота ни интересен  и пълноценен.

По bublik.delfi.ee