Фалстарт за флуорната програма в градините

Животът

24-09-2010, 17:32

Автор:

ТЕОДОРА ПЕТРОВА

Всичко от Автора

Не е възможно родителите да са наясно какви количества флуор приема тяхното дете - той се съдържа в пастата за зъби, в минералната вода, която пият.

А във Варна няма лаборатория, която да изследва наличието на веществото в млякото, което се предлага в детските градини. Предозирането на флуора пък води до сериозни последствия. Затова предлагам да отложим въвеждането отново на антикариесната програма в детските градини. С тези думи на председателя на здравната комисия в общинския съвет д-р Ивайло Митковски започна набързо приключилото обсъждане за подновяването на флуорната програма за зъбна профилактика в детските градини във Варна. На практика програмато се осъществяваше във Варна в продължение на години, но след протести на родители беше спряна. Повече от година не се дава флуорирано мляко в детските градини.

Меморандум за продължаване на съвместната програма е постъпил от фондация "Бороу" в община Варна. В него обаче била залегнала клауза за финансиране от страна на хазната на млякото, в което ще се влага флуорът. Не считам, че общината трябва да финансира в основаната си част тази програма има и доста неясни клаузи, каза директорът на здравната дирекция в общината доц. д-р Станка Маринчева.

За толкова години фондацията не разкри и една лаборатория за изследване на флуора, категорични бяха съветниците и спряха на този етап флуорната програма, чието развитие бе предвидено за 5 години напред - до 2015 г.